Faz dağılım parametrelerinin düşük soğuk deformasyon ve yeniden kristalleşme özelliklerine etkileri - Çetintürk, Selman (My University, 1993)
Bu çalışmada labaratuvar boyutlu yarı sürekli direk çil döküm metoduyla Üretilmiş aşırı doymuş ince tane yapılı bir Al- 360. 3Fe alaşım ingotu kullanılmıştır. Homo jenizasyon parametreleri C sıcaklık ve süre} değiştirilerek partikül boyutu, partiküller arası mesafe ve katı çözelti halindeki alaşım elementi içeriği farklı değerlerde elde edilmiştir. Çalışmada dikdörtgen kama şekilli deforme edilmiş-ısıl işlem görmüş numuneler, 500°C de 1 saat nihai tavlandıktan sonra, sıfır ile 36 25 deformasyon gradyanı verecek şekilde soğuk haddelenmiştir. Homojenizasyon sıcaklık ve süresinin artması, partikül boyutu ve partiküller arası mesafeyi arttırmakta, rekristalizasyonu başlatmak için gerekli olan kritik deformasyonu azaltmakta olduğu ve böylece kritik deforme edilmiş malzemenin tavlama işleminden sonra tanelerinin aşırı bir kabalaşma gösterdiği bulunmuştur. Eğer dövme kalıbının veya dizayn edilen profilin akis paterni bilinirse, homojenizasyon değişkenleri ve termo-mekanik işlem rotasının optimizasyonuyla, kritik bölgedeki deformasyonlardan kaçınmanın mümkün olabileceği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Fazm dağılı; Düşük soğuk; Kristalleşme