İşyerlerinde motivasyon teorileri ve uygulamalarına ilişkin bir araştırma - Konur, Deniz Yaşar (My University, 2006)
Günümüzde toplumun temel ekonomik birimleri olan işletmelerde biraradaçalışan personelin, işletme amaçları doğrultusunda etkin ve verimli bir şekildeçalışmasını sağlamak için, ortaya çıkan personel problemlerinin giderilmesi konusundaçalışmalara da başlanmıştır. Zira ekonomik ve teknolojik gelişme beraberindetekdüzelik , maddi ve beşeri konularda tatminsizlik, çalışma koşullarının uygunsuzluğuvb. sorunları da getirmiştir.Personelin verimini arttırmak ve çalışmaya yönlendirmek amacıyla ilkdönemlerde uygulanan ve bireyin psikolojik, sosyal ihtiyaçlarını gözardı eden katıuygulamalar, giderek yerini daha esnek, beşeri yönü daha ağırlıklı uygulamalarabırakmıştır.Personel motivasyonu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmış ve çeşitli sonuçlar,alternatifler ortaya atılmıştır. Bu tezde işletmelerde uygulanan motivasyon teorileri elealınıp bunun işletme için önemine değinilicek ve bir uygulama ile açıklanacaktır.Çalışmamda ısıtma soğutma sektöründe öncü olan Alarko Carrier firmasınısektörde uygulanan motivasyon teorilerinden hangilerini neden uyguladığını ve nekadar başarılı oldugunu bir uygulama ile göstermekteyim.11
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Motivasyonun tanımı; Moivasyon teorileri; Motivasyonda özendirici araçlar