Şehir içi yollarda peyzaj planlama ilkeleri ve Antalya şehri örneğinde irdelenmesi - Göksoy, Özden (My University, 1996)
Şehir içi yollarda peyzaj planlama ilkelerinin Antalya şehri örneğinde irdelendiği bu araştırma tezi Nisan 1995 - Ocak 1996 tarihleri arasında gerçekleştirilen bir dizi çalışmayı kapsamaktadır. Tez, İstanbul'da Peyzaj Planlama ve Yol Ağaçlandırması İlkeleri hakkında yapılan incelemeleri ve bunların Antalya Şehri'ndeki gözlemler ile desteklenerek irdelenmesini içermektedir. Çalışma birbirini tamamlayan dört ana bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde, Şehir içi yolların kavram olarak genel bir tanımı yapılmakta ve şehir içi yolların ne tür işlevleri olduğuna dair bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde, "Şehir içi Yollarda Peyzaj Planlama İlkeleri" başlığı altında, yol kademelenmesi ve enkesitleri, yol ağaçlandırması ilkeleri, yol ağaçlarının işlevleri, tesis teknikleri ve şehir içi yolların ağaçlandırılmasına etki eden faktörler detaylı olarak ele alınmış, ayrıca ek olarak yol ağaçlarına uygulanabilecek kültür bakım tedbirleri hakkında genel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölüm, Antalya Şehri'nin doğal ve kültürel yapısı hakkında genel bilgiler vermekte, Kent makroformu, ulaşım kademelenmesi ve incelemeye alınan yolların peyzaj planlama ilkeleri doğrultusunda detaylı irdelenmesini içermektedir. Dördüncü bölüm sonuç kısmıdır. Bu bölümde sorunlar saptanarak bu sorunlara çok yönlü öneriler getirilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Şehir içi yollarda peyzaj planlama; Peyzaj planlama ilkeleri; Antalya