Günümüz teknolojisiyle üretilen ahşap konutların tasarım - uygulama - kullanım üçgeninde değerlendirilmesi: İstanbul örnekleri - Erkoç, Elif (My University, 2004)
Ahşap yapım sistemleri, dünyada birçok ülke tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski dönemlerde Anadolu'da sıkça kullanılan ahşap yapılar, günümüze uzanan süreç içinde kullanım alanını kaybetmiş ve yerini betonarme karkas yapılara bırakmıştır. Son dönemlerde, özellikle 1999 Marmara depremi sonrasında Türkiye'de ahşap yapı uygulamalarına, depreme karşı dayanımın olması nedeniyle geri dönüş başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de birçok firma ahşap konut üretimi ve uygulaması yapmaktadır. Bu çalışmada İstanbul'da günümüz teknolojisiyle üretilen ahşap konutların tasarım- uygulama-kullanım üçgeninde değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirme sonucunda ahşap konut uygulaması ve kullanımında oluşan sorunların çözümlerine katkıda bulunarak, ahşap konutların doğru ve akılcı bir şekilde kullanılmasının sağlanması ve kullanım alanının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan çalışmada ilk olarak, ahşabın yapısı ve özellikleri incelenmiştir. Ahşabın yapısı, fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak üç ana başlık altında, Özellikleri ise, fiziksel ve mekanik özellikleri olarak iki ana başlık altında incelenmiştir. Ayrıca ahşabın olumlu ve olumsuz özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Daha sonra, ahşabın yapıda kullanımı ve ahşap yapım sistemleri incelenmiştir. Ahşap yapının özellikleri, tasarım, uygulama ve kullanım açılarından değerlendirilmiştir. Çalışmada son olarak İstanbul'da yapılan ahşap yapı üretiminin mevcut durumunun tespiti ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise, elde edilen tespit ve değerlendirmeler sonucunda gerekli öneriler ve çözümler verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Ahşap; Ahşap yapım sistemleri; Çerçeve sistemler; Panel sistemler; Kütük sistemler; Ahşap yapı üretimi