Mevcut su kaynaklarının son durumunun ve su kaynaklarının korunmasına yönelik çözüm önerilerinin incelenmesi - Sungur, Murat (My University, 2001)
Özellikle artan teknolojik gelişmelerin, yaşanan hızlı nüfus artışlarının ve bunun sebep olduğu çarpık kentleşmenin neden olduğu çevre problemleri günümüzde giderek büyüyen bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmada genel olarak su kaynaklarına ait sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir. İlk etapta ülkemizde ve ağırlıklı olarak İstanbul'da su kaynakları potansiyeli ele alınmış, su kaynaklarının karşı karşıya olduğu kirlenmeler ve nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. İncelemede özellikle İstanbul'da mevcut su potansiyelinin ileriki yıllarda artan nüfusun ihtiyacını karşılamakta zorlanacağı görülmüştür. Bu açıdan incelendiğinde gelecekte büyük su problemlerinin yaşanmaması için ilk etapta mevcut su potansiyelinin en iyi şekilde kullanılması ve yeni su kaynaklarının işletmeye alınması gerekmektedir. Bu anlamda mevcut su kaynaklarının kirlenmelerden korunması büyük önem kazanmaktadır. Su kaynaklarında meydana gelen kirlenmelerin ana nedenleri olarak sanayileşme ve hızlı nüfus artışının neden olduğu çarpık kentleşme ve yanlış arazi kullanımı gösterilebilir. Ülkemizde su kaynaklarının korunmasına yönelik bir çok yasa ve yönetmelik mevcuttur. Ancak geçmişte yaşanmış olan ve günümüzde de yaşanmaya devam eden problemler dikkate alındığında söz konusu yasa ve yönetmeliklerin su kaynaklarını korumakta yetersiz kaldığı açıktır. Bu anlamda bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak yasa ve yönetmeliklerin yenilenmesi zorunlu hale gelmiştir. Ancak sadece yasal yapıdaki düzenlemeler sorunun çözümü için yeterli değildir. Bunun yanında su kaynaklarının korunması ve yönetimine ilişkin idari yapının da sorunları çözebilecek yapılanma içinde olması gerekmektedir. Ülkemizde ise konu ile ilgili idari yapılanmada yaşanan karmaşa sorunların büyümesine neden olmaktadır. Bu çalışmada genel olarak mevcut su kaynaklarının korunması ve yönetimine ilişkin ilkeler ve yöntemler incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Su kaynakları; Su kaynaklarında meydana gelen kirlenmeler; Su kaynaklarının korunması; Su kaynakları potansiyeli; Havza koruma yönetmeliği; Entegre havza yönetimi