Matris kuvvet metodunda hiperplastik bilinmeyenlerin otomatik seçimi - Anadolu, Cüneyt M. (My University, 1996)
Bu çalışmada Gauss eliminasyon metodu ve satır değişimiyle matris kuvvet metodunda hiperstatik bilinmeyenlerin otomatik seçimi ele alınmıştır. Çalışmada kuvvet metodu ana hatlarıyla anlatıldıktan sonra, matris-kuvvet metodunun temel eşitlikleri yazılmış ve tezin konusu olan hiperstatik bilinmeyenlerin otomatik seçimi işlemi açıklanmıştır. Matris-kuvvet metodunda hiperstatik bilinmeyenlerin otomatik seçimi işlemi basit bir örnek üzerinde elle yürütüldükten sonra, otomatik seçim işlemi için geliştirilen program ile dördüncü dereceden hiperstatik taşıyıcı sistemin hiperstatik bilinmeyenleri seçilmiştir. Çalışmada, kuvvet metoduyla çözümde özellikle yüksek dereceden hiperstatik sistemlerde, iki boyutlu taşıyıcılarda, çelik uzay taşıyıcı sistemlerde önemli bir aşama olan ve uygulayıcıya zorluk çıkaran hiperstatik bilinmeyenlerin seçimi önerilen metotla dışarıdan müdahale gerekmeden gerçekleştirilmiştir. İzostatik esas sistemin seçiminde uygulamacının birden fazla seçeneği vardır. Kuvvet metoduyla çözümde genişletilmiş denge matrisinin inversi alındığından, seçilen izostatik esas sistemde inversi alınabilir bir matrise karşılık gelmelidir. Bu yüzden bu adımı otomatik olarak gerçekleştirmek güvenli ve uygulamacı için kolay bir yoldur. Günümüzde mühendislik problemlerinin çözümünde kuvvet metoduyla çözüm kullanılmıyorsa da çalışma kuvvet metodunun bilgisayar ile çözümde kullanılabileceğini göstermiştir. Bu çalışma için yapılan araştırma sırasında, metodun geliştirilerek iki boyutlu taşıyıcı sistemlerin de önerilen metotla çözüldüğü görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Kuvvet metodu; Matris kuvvet metodu; Gauss eliminasyon metodu; Satır değişimiyle matris kuvvet metodunda hiperstatik bilinmeyenlerin otomatik seçimi