Bakır elektrolitten elektroliz yöntemi ile arsenik giderilmesi - Küçüknane, Ömer (My University, 1998)
Bakırın sülfat ve sülfirik asitli ortamda elektrolizi esnasında anottan kaynaklanan çözünen ve kısmen çözünen minerallerin bakır, arsenik, nikel, çinko ve antimon gibi iyonların elektrolitte birikmeleri sonucu elektrolit kirlenir. Kaliteli katot üretimi için elektrolitteki bakır ve diğer gayri safiyetlerin kontrolü önemlidir. Bundan dolayı bakır rafinelerinin kirli elektrolitlerini temizlemeleri ve tekrar kullanmaları zorunludur. Çevre kanunlarının sanayi üzerine zorlayıcı etkilerinin artması münasebetiyle kirli elektrolitlerin işlenmesi için güçlü, ekonomik proseslere ihtiyaç duyulmaktadır. Bazen elektroliti kirleten en büyük safsızlık arsenik olduğundan temizlenmesi önemlidir. Geliştirdiğimiz arseniği kazanan hızlı elektroliz prosesi, kolay uygulanabilir alternatif bir prosestir. Hızlı elektrolizle arsenik geri kazanım prosesi uygulandığında arsin gazı (ASH3) çıkışı riski azalır. Hatta ortadan kalkar. Hızlı elektroliz ile arsenik geri kazanım test sonuçlan aşağıda verilmiştir: Kirli elektrolit sıcaklığı , 60-65°C, Arsenik ve bakır konsantrasyonlar, 5.0 gr/L, Akım yoğunluğu, 230-258 Amp/m, Gerilim, 1.8-2.1 volt, karıştırma hızı, -2000 devir/dk.. Üretilen teknolojinin temiz, meydana gelen arsenik çamurunun(kek), ekonomik bir değerinin olması kolay uygulanabilirliği, hızlı elektroliz prosesinin cazibesini artırmaktadır. Elektrolit içinde bulunan diğer kirletici metal iyonları evaporasyon neticesinde müşterek iyon etkisi ile (sülfat iyonlarının etkisi ) meydana gelen ham nikel sülfat içinde kristallenerek elektroliti terkederler. Böylece kirleticilerden arıtılmış konsantre (1 100 gr/L) sülfürik asit (siyah asit) meydana gelir ve tekrar kullanılabilir. Elektrolit rafinasyon proseside tamamlanmış olur. ' ¦> XIV
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Atık sular; Elektro kimyasal gerilim; İletgenlik elektrolit bakır