Adyabatik nemlendirmenin incelenmesi - Gezici, Nuray (My University, 2000)
Çok çeşitli endüstri uygulamalarında havanın şartlandırılarak kullanılması iyi kalitede bir ürünün elde edilmesi için gereklidir. Bu çalışma konfor kliması alanında yeni bazı yöntemleri tanıtmayı amaçlamaktadır. HVAC sistemlerindeki cihazlar hizmet verecekleri mekanlardaki sıcaklık ve nemi öngörülen değerler arasında tutmak için kullanılırlar. Yapısal olarak farklılık göstermelerine rağmen fonksiyonel olarak benzerdirler. Soğutma işlemi için bir soğutma grubu Öngörülmektedir. Bu soğutma grubu ya havanın bir evaporator vasıtasıyla direkt soğutulmasını sağlayan veya önce suyun soğutulmasını ve soğutulan suyun dolaştırılacağı, örneğin bir soğutucu bataryanın üzerinden hava geçirilmesi şeklinde de olabilir. Her iki halde de klima soğutma tekniğinde kullanılmak üzere dizayn edilmiş cihazlardır. Havanın soğutulması veya klimatize edilmesi için öngörülen sistemin, ilk yatırım maliyetinin yaklaşık % 30'unu soğutma grubu tutar. Bu oran öngörülen sisteme göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak doğrudur. Buna karşılık sistemin harcadığı enerjinin içinde soğutma grubunu payı % 35 (ve hatta öngörülen sisteme göre daha fazla) civarındadır. Artan enerji maliyetleri ve çevre kirliliği problemleri, üreticileri daha az enerji harcayan soğutma grupları geliştirmeye zorlamaktadır. Bu tezde, evaporatif soğutma konusu hakkında bilgi verilip, alanlarından ultrasonik nemlendirici sistemlerin yapısı ve dizaynı hakkında bilgi verildi. Evaporatif soğutmanın uygulama alanlarından tekstil kliması dizaynı konusunda dikkat edilecek hususlar belirtildi. Özellikle yaş termometre sıcaklığının 24°C değerinden küçük, kuru termometre sıcaklığının 32°C değerinden büyük olduğu havanın soğutulması uygulamalarında evaporatif soğutma yöntemi daima gözönünde tutulması gereken bir sistemdir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Psikometri; Direkt evaporatif soğutmanın teorisi; Direkt evaporatif soğutmanın kullanılabileceği bölgelerin belirlenmesi; Direkt evaporatif soğutucu çeşitleri; İndirekt evaporatif soğutma; Adyabatik nemlendirme; Bağıl nem; Nozul