Ultrasonic transduserle bilgisayar destekli hacim hesaplama uygulaması - Öz, Mehmet Rıza (My University, 2005)
Ultrasonik enerji günümüzde endüstride, otomasyonda, askeri projelerde, tıp sektöründebirçok uygulama alanına sahiptir. 1917 yılında ilk kez ortaya çıkan ultrasonik birçokçalışmada kullanılmaktadır.Bu çalışmada üç adet ultrasonik algılayıcı kullanılarak bir hacim hesaplaması uygulamasıgerçekleştirilmiştir. Nesnenin hacminin hesaplanması için yere temas eden yüzeyinde ki birköşe noktası referans noktası olarak alınmıştır. Hacmi hesaplanan cisme ait her bir boyut vehacim değeri bilgisayara seri port yolu ile RS232 protokolü kullanılarak yollanmaktadır.Çalışmada kullanılan ultrasonik algılayıcılar analog gerilim çıkışı veren tipte ultrasonikalgılayıcılar olduklarından üç adet on bitlik analog dijital çevirici kullanılmaktadır. Çalışmadagerekli hesaplamalar, bilgisayara seri porttan veri yollama 16Kbyte belleğe sahip birmikrodenetleyici ile gerçekleştirilmektedir. On bitlik üç adet ADC ve seri port haberleşmesiiçin gereken SCI modülü mikrodenetleyici bünyesinde bulunmaktadır. Standart tipalgılayıcılar kullanılmasına rağmen 20-45cm arasındaki mesafelerde yüksek doğruluklusonuçlar elde edilmiş olup gerçekleştirilen çalışmada kullanılan algılayıcılar yerine dahayüksek maliyetli ve gelişmiş teknolojiye sahip algılayıcılar kullanılması halinde doğruluğudaha yüksek sonuçlar elde edilebilir.Anahtar kelimeler: Hacim hesaplama, mesafe hesaplama, ultrasonik transduserJÜRİ:1. Y. Doç.. Dr. Kayhan GÜLEZ(Danışman) Kabul Tarihi : 23.12.20052. Prof. Dr. Halit PASTACI Sayfa Sayısı : 803. Doç. Dr. İsmail YÜKSEK
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: ULTRASONİK NERJİYE GANEL BAKIŞ; HACİM HESAPLAMASI