Helezon götürücüler ve bu götürücülerde kullanılan yatak konstrüksiyonlarının etüdü - Çelikkol, Halil Oğuzhan (My University, 2001)
Helezon milinin yataklanması helezon konveyörlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. İyi bir yataklama ile sürtünmenin, aşınmanın ve ısınmanın kontrol altına alınacağı, güç tüketiminin ve iletim maliyetlerinin azalacağı görülmüştür. Yataklama esaslarını çalışma koşulları ve iletim malzemesinin harekete karşı gösterdiği direnç belirler. Tekne uç yatakları radyal ve eksenel yükleri karşılamahdır. Eksenel yükün düz yataklar yerine makaralı ve bilyalı yataklarla karşılanabileceği tespit edilmiştir. Yağlayıcı maddelerin korunması ve sızdırmazlığın sağlanabilmesi için tekne uç yataklarının contalanması etkin bir biçimde yapılmalıdır. Uzun iletim mesafelerinde helezon milini desteklemek amacıyla ara askı yatak kullanılır. Ara askı yatak servis zorlukları ve malzeme akışını bölmesi nedeniyle mümkün olduğu kadar az sayıda kullanılmalıdır. Ara askı yatak yerleşim mesafeleri helezon milinin sapma limitleri dikkate almarak hesaplanabilir. Tekne uç yatakları ve ara askı yatak konstrüksiyonlan malzeme, imalat ve kullanıldıkları alanlar açısından incelenmiştir. Yatak malzemelerinin çalışma limitleri irdelenmiştir. Özel yatak malzemeleri normal yatak malzemeleri ile karşılaştırılmışım
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Helezon konveyörler; Helezon konveyörlerin kullanım özellikleri; Helezon konveyörler sınıflandırılması; Farklı helezon konveyör uygulamaları; Helezon konveyörü oluşturan elemanlar ve özellikleri