Linux işletim sisteminde internet protokolü için bir bant genişliği yönetim sistemi tasarlanması ve gerçeklenmesi - Yüzeroğlu, Ufuk (My University, 2002)
Günümüzde, yazılım ve donanım seviyesinde bütün yönlendiriciler 'en iyiyi sağlama' mantığı ile çalışmaktadırlar. Bu mantıkta yapılan işlem, hiçbir parametre veya değer göz önüne alınmadan, gelen paketlerin, en kısa sürede ve en az işlem gerektirecek şekilde yönlendirilmesidir. Farklı karmaşıklıkta ve bant genişliği kullanımı birbirinden farklı olan uygulamaların sayısı arttıkça, öncelik tanımını sağlayan, bant genişliği kullanımı kuralları koyan ve standartlar tanımlayan bir mekanizma ihtiyacı doğmuştur. Bugüne kadar, Differentiated Services veya Resource Reservation Protocol gibi birbirinden farklı birçok metod geliştirilmiş ve kullanılıyor olmasına rağmen, halen servis kalitesinin sağlanmasına yönelik bir standart tanımlanmamıştır. Bu alanda çalışan yazılım ve donanım üreticileri de tanımlı yöntemler ile kendi yöntemlerini birleştirerek yeni mekanizmalar geliştirmektedirler. Servis kalitesinin en yaygın kullanım alam belirli uygulamalara, bağlantılara veya hostlara, istenilen bant genişliğinin veya bağlantı oranının adanmasıdır. Mevcut Linux kemeri servis kalitesinin sağlanması amacıyla Differentiated Services yöntemini desteklemektedir. B unun yatımda, bant genişliğinin ayrılmasını sağlayan 'Traffic Control' adı verilen bir de uygulama geliştirilmiştir. Differentiated Services yavaş yavaş bir standart haline gelmesine rağmen, kaynaktan hedefe gitmekte olan paketin geçtiği her yönlendiricide, paket içinde yer alan bu bilginin değerlendirilip anlam kazanması gerekmektedir. Bu işlem de her ağ yöneticisinin gerçekleştirmesine olanak olmayan bir işlemdir. Önerilen sistem, Linux yönlendiricisine gelen paketlerin sınıflandırılması ve bu paketlere önceden tanımlanan kurallar baz alınarak servis verilmesi üzerine kuruludur. Sistem, araç sürücüleri veya bazı dosya sistemleri gibi Linux kemerinde modül olarak çalışmaktadır. Bu özellik sayesinde sistem kullanıcı işlemlerinden daha yüksek bir öncelikte çalışmakta ve paketlerin gelmesinden haberdar edilmek zorunda kalmamaktadır. Modülün kullanımındaki en önemli özellik modülün konfigürasyonudur. Servis kalitesinin sağlanması işlemi, Differentiated Services gibi her yönlendiricide değerlendirilmeyecek, yerel ağın çıkışında şekillendirme işlemi yapılmaktadır. Böylece paket üzerinde bilgilerin tekrar tekrar değerlendirilmesi işlemi de gerekmemektedir. Anahtar Kelimeler: Linux, Servis Kalitesi, Bant genişliği Yönetimi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Lınux işletim sistemi; yönetim sistemi