Mikrotürbinlerin incelenmesi ve optimizasyonu - Şah, Sezgin (My University, 2009)
Enerji santrallerinde üretilen elektrik nihai kullanım noktasına ulaşana kadar kayıplara uğramaktadır. Bu kayıplar elektriğin üretildiği enerji santralinde termal kayıplar, dağıtım hatlarında trafo ve iletim kayıpları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle enerji konusunda artan fiyatlara karşın endüstri kendi elektriğini üretme arayışı içerisine gitmiştir. Yeterli termal yüke ve elektrik talebine göre kuracağı santrali mikro yada makro olarak boyutlandırmaktadırlar.Kurulacak sistemin boyutu enerjiyi en verimli kullanabilen ve santrali minimum atıl zamanla kullanabilen bir tasarım optimizasyonu ile belirlenmektedir. Bu çalışmada mikro ölçekli bir kojenerasyon sisteminin toplu konutlarda kullanılması durumunda sistemin teknik ve ekonomik analizi yapılmıştır.Yapısal karakteristikler bina tipi, boyutu ve sıcak su kullanımı olarak, bölgesel karakteristikler ise rakım ve dış hava sıcaklıkları olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de dört farklı bölgede uygulama durumları incelenmiştir. Yatırım ve işletme maliyetleri hesaba katılarak sistemin fizibilite çalışması yapılmıştır. Proje ömrü ekonomik analizleri Net Bugünkü Değer hesap metodu ile hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Mikrotürbinler; Optimasyon; Mikro-kojenerasyon