Endüstriyel buzdolaplarında sıcaklık ve hız dağılımının incelenmesi - Aladağ, Çiğdem (My University, 2019)
Soğutuculu Teşhir Dolapları tabiriyle adlandırılan endüstriyel/süpermarket tipi buzdolaplarının açık tipte ve çok raflı olan varyasyonları bilindiği üzere sektörde en fazla kullanılan tip olarak bilinmektedir. Bu dolapların tasarımındaki en önemli iki parametre ürün sıcaklıklarının gıda şartnamelerine göre muhafaza edilmesi ve enerji sarfiyatının mümkün olduğu kadar az olmasıdır. Bu iki parametrenin elde edilebilmesi için termodinamik açıdan uygun ve verimliliği yüksek soğutucu ekipmanlarının seçilmesi, aerodinamik açıdan ise hava perdesi ve diğer akışların doğru tasarlanması ve tanımlanması büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Kaplanlar Soğutma A.Ş. bünyesinde ve müşteri nezdinde sıklıkla tercih edilen açık tip, çok raflı bir sütlük dolabının kesit resmi üzerinden zamana bağlı olarak bir analiz gerçekleştirilmiştir. Bu analizde içerisinde rejim sıcaklığında dolaba yüklenen ürünlerin 6 saatlik zaman dilimi içerisinde soğutma ve buz eritme periyotlarını göstermek adına Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) analizi yapılmıştır. Tüm analiz girdileri laboratuvar ortamında elde edilen deneysel verilerden elde edilmiş ve ürün tanımlamaları ISO 23953’te bulunan M-2 paketlerinin termofiziksel özellikleri girilerek yapılmıştır. Analiz ortamında elde edilen hava akış (hava perdesi) ve zamana bağlı ürün sıcaklık grafikleri elde edilmiş ve bu çıktılar yine bahsi geçtiği üzere laboratuvar ortamında doğrulanmıştır. Kısaca bu çalışmada analiz ortamında gerçekleştirilen ve elde edilen ürün sıcaklık ve hava hızları deneysel ortamda elde edilen verilerle karşılaştırılmış ve analiz ile fiziksel ortam arasındaki hata oranları tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Soğutuculu teşhir dolapları; HAD; Hava perdesi