Hiperhalkalarda asal hiperidealler - Özel, Elif (My University, 2020)
Hiperyapılar 1934 yılında temelleri atılan bir konudur. Bazı durumlarda toplama işleminin sonucunun bir küme olması, bazen çarpma işleminin sonucunun bir küme olması bazen ise her ikisinin de sonucunun bir küme olması hiperyapıları klasik cebirden farklı kılar. Ayrıca hiperyapılar kimya, yapay zeka, kodlama, fuzy kümeleri, graflar ve olasılık konularında çalışılmasından dolayı uygulama alanı geniş bir konudur. Bu çalışmada 3. bölümde 2-yutan hiperidealler üzerinde çalışılmış ve 2-yutan hiperideallerin sağladığı bazı özellikler gösterilmiştir. 4. bölümde delta-asalımsı hiperidealler araştırılmış ve çeşitli özellikleri verilmiştir. 5. bölümde ise 2-yutan delta -asalımsı hiperidealler incelenmiştir. 6. bölümde ise düzgün asalımsı hiperideal tanımlanmış ve çeşitli özellikleri ispatlanmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Krasner hiperhalkası; Çarpımsal hiperhalka; Asal hiperideal; Düzgün asalımsı hiperideal