Betonarme yapıların yıkım yöntemlerinin karşılaştırmalı incelenmesi - Yılmaz, Cengiz (My University, 1994)
Yıkım sektörü, inşaat sektöründen ayrılmaz bir parçadır. Ve genellikle normal yıkım metodu, inşa aşamalarının tersine bir sıralamayla yıkılması şeklinde adlandırılır. y Şehir merkezlerindeki bir çok büyük yapı, yıkımları esnasında, inşa aşamalarındaki dikkat ve özeni gerektirmektedir. Gerçekte dizayn teknikleri geliştikçe, yıkım teknikleri de gelişmek zorunda kalacaktır. Başarılı bir yıkım için, imzalanan şartnamelerde, yıkım ekibinin başında bir inşaat mühendisi olmaksızın yıkım yapılması imkansız olacaktır. İnşaat mühendisleri, planlama ve inşaat aşamasında, hiçbir yapının sonsuza dek kalamayacağını göz önünde tutması gerekir. İnşaat mühendisinin yaptığı planlamanın, nihai bir yıkıma için verecek şeklide olması gerekir. Son yıllarda görülmüştür ki, yıkım sektörü çok büyük ve karışık projelerle karşı karşıya gelmiştir. Ben burada, son yıllarda kullanılan bazı metotları anlatmaya çalışacağım. Normalde, bazı metotlar çok pahalıdır. Fakat ucuz gibi görünen metotlar yanlış kullanımla daha pahalı olabilir. Bir inşaat mühendisinin bir yıkımı planlaması için yapının orijinal projesine ihtiyaç duyulur. Böylece yük taşıyan duvarlar, kirişler ve kolonların pozisyonları belirlenebilir. Herhangi bir yıkım işleminde risk mevcuttur. Yıkım işlemi başlatılmadan evvel, çok ince hesaplamalar ve araştırmalar yapılmalıdır. Bu, yıkım sırasında meydana gelecek riskleri azaltır. Hangi yöntem seçilirse seçilsin, ilk yapılacak işlem, pencereler, kapılar, demir borular ve diğer satılabilir malzemelerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu, riskleri önlemeye yardımcı olur. Kırılan pencerelerden fırlayacak cam parçalan veya fırlayacak demir borunun parçalan önlenmiş olur. Bazı durumlarda daha fazla zamana ihtiyaç duyan zor projeler yeni metotlar ile daha kısa zamanda bitirilebilmektedir. Hiçbir kimse zamanı boşa harcayarak, maliyeti arttırmayı istemez. Yıkım işlemlerinde zaman, çok önemli bir faktördür. Bu yüzden en iyi yada en iyi yöntemlere karar verilmelidir. Birinci bölümde, bir inşaat mühendisini, yığma, tuğla, çelik çerçeve ve beton yapıların yıkımında uygun bir yöntemi seçmesinin gerektiğini açıkladım. Daha sonraki bölümlerde, mevcut yıkım metotlarının karşılaştırılması bulunmaktadır. Her biri tek başına ele alınıp, kullanım sırasındaki dezavantaj ve avantajları anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Yapılar ve yıkım; Balyozla yıkım yöntemi; Yapıyı dibirden makaslama yöntemi; Pünomatik makinalarla yıkım yöntemi; Isıl kesme yöntemi; Su jeti yöntemi; Patlayıcıları kullanılması yöntemi