Zemin çivisi ile dayanma yapısı tasarımı ve arazi denetimi - Bayur, Ali Orkun (My University, 2005)
Bu araştırmanın asıl amacı şev duraylılığı uygulamalarında zemin çivisi kavramının tanıtımı, ekonomik olarak uygun ve teknik açıdan da kullanılmasında bir salonca olmayan uygulamalarda zemin çivisinin seçimi, tasarımı ve belirlenmesinde rehber niteliği taşımasıdır. Aynı zamanda diğer destek yapılarıyla karşılaştırılarak zemin çivili duvarların benzerlikleri ve farklılıkları tartışılmış, güncel tasarım ve yapım yöntemlerine değinilmiştir. Araştırmada kalıcı zemin çivili yapının tasarım yöntemleri ve arazi denetimleri hedef alınmıştır. Bu nedenle, yer yer sert killi zeminde ve kaya (grovak) ortamında yapımı süren kalıcı zemin çivili bir duvar arazide incelenmiştir. Arazi deneylerinden ve gözlemlerinden elde edilen veriler PLAXIS 7.2 ve SNAIL adlı bilgisayar programlarında oluşturulan sistem çıktılarıyla karşılaştırılmıştır. Programlara girilen verilerin uzun süreli yapım koşullarını sergilemesi sağlanmış, her tip kesit kendi zemin koşullan dikkate alınarak PLAXIS 7.2 ve SNAIL' de ayrı ayrı modellenmiştir. Arazide gerçekleştirilen sıyrılma deneyleri sonuçlarıyla SNAIL programında çözülen sisteme ait çıktılar karşılaştırılmıştır. Eğim ölçerlerden alınan okumalar ile PLAXIS 7.2' de bulunan yatay yer değiştirmeler karşılaştırılmıştır. Sistemi PLAXIS 7.2 ve SNAIL'de modellemekteki hedef , yapım öncesinde ve sırasında arazi deneylerinden elde edilen ve doğru biçimde seçilen zemin parametreleriyle oluşturulan modelin, gerçeğe yakın sonuçlar vereceğini ve yerinde davranışı sergileyebileceğini kanıtlamaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Zemin çivisi; Çivili duvarlar; Zemin çivili duvar tasarımı; PLAXIS 7.2; SNAIL; Çekme deneyi; Eğim ölçer