Kapalı sitelerin sosyal ve mekansal yapısının Ankara örneğinde incelenmesi - Seyhan Ayten, Sevim (My University, 2011)
Kapalı site, çoğunlukla kentin yeni gelişim alanlarında yer alan, türdeş sosyo- ekonomik (üst gelir) gruplar tarafından kullanılan ve talep edilen, duvarlarla çevrili, çevresinden soyutlanmış, özel güvenlik birimleri ile kontrol edilen benzer konfor standartlarına sahip konutlar, özelleşmiş kamusal alan ve kamusal hizmetlerden oluşan sosyal kutuplaşmanın mekansal biçimlenişidir.Bu çalışmada kapalı sitelerin varoluş nedenlerinin, sosyo- ekonomik yapının mekansal yapıya etkilerinin ele alınıp tartışılması hedeflenmektedir. Kapalı sitelerle meydana gelen sosyal kutuplaşmanın yakın çevresindeki toplum ve mekan üzerindeki etkileri incelenecektir.Kapalı sitelerin tarihçesi ile birlikte kullanıcı profillerinin inceleneceği bu çalışmada kullanıcıların memnuniyeti, yaşam şekillerindeki, taleplerindeki değişim ve de dönüşüm de araştırılacaktır. Kapalı sitelerin insan yaşamındaki dönüştürücü rolü bir anket çalışması yöntemi ile belirlenebilir. Bütün araştırmalar Ankara ili örneğinde detaylandırılacaktır.Anahtar Kelimeler: Kapalı site, sosyal- mekansal yapı, sosyal kutuplaşma
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kapalı-güvenlikli site kavramı; Kapalı site ve sosyal-mekansal ayrışma; Ankara’da toplu konutun tarihçesi