Borik asit atığı ve çelik tel katkılı hafif beton üretimi - Möröydor, Emek (My University, 2000)
Ülkemiz, dünya bor cevherlerinin büyük bir kısmına sahip olmasına rağmen bor ve türevlerinin üretiminde ne yazık ki dünya piyasalarında olması gerektiği yere gelememiştir. Özellikle de bor türevlerinin üretimi sırasında meydana gelen atıkların değerlendirilmemesi büyük bir ekonomik kayıptır. Aynı zamanda diğer bir tehdit edici faktörde depremdir. Borik asit atık göletleri Marmara bölgesinde deprem kuşağı üzerindedir. Bu atıkların % 2'lik kısmının gölette çözünerek yer altı sularına karışması önemli bir çevre sorunudur. Bu çalışmada ilk etapta perlit, andezit, pomza ve keramzit agregalı hafif beton numunelerine borik asit atıkları katılarak beton kalitesini yükseltmek ve dünyanın en zengin rezervine sahip olan Türkiye'deki bor minerallerinin kullanım alanları genişletme çabalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaçla bor mineralleri, bor bileşikleri, atıkları ve beton hakkında bilgiler toplanmıştır. Hafif betona % 3 ihtiva edecek şekilde borik asit atığı katılarak elde edilen betonun priz başlangıcı, priz sonu, su emme ve basınç dayanımı özellikleri tespit edilmiştir. Son olarak ise atık katılmayan hafif beton numunelerine farklı oranlarda çelik tel katılarak beton mukavemetine etkisi gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Beton ve beton bileşenler; Hafif beton