Frekans konvertörlü pompalarda enerji tasarrufunun incelenmesi - Emir, Murat (My University, 2001)
Enerji tasarrufunun önem kazanmaya başladığı son yıllarda buna paralel olarak pompaların seçimi ve kontrolü de önem kazanmıştır. Gelişen sanayi ve şehirleşme sonucu tesisat hacimlerinde dikey ve yatay olarak büyük artışlar meydana gelmiştir. Dolayısıyla kullanıcı kendisine optimum verim sağlayacak, enerji sarfiyatını minimuma indirecek seçimlerin yapılmasını istemektedir. Tesisatta kullanılan akışkanların tahrik edildiği sistemlerde çıkış büyüklüğü olan Debi ve Basınç gibi verilerin değişken olması istenmektedir. Bunu sağlamak, akışı kısıtlayan sistemler veya devir hızı değişimi ile yapılmaktadır. Akışı kısıtlayan sistemler kullanıldığında sisteme pompa tarafından verilen enerjinin bir kısmı kaybedilecektir. Buna karşılık değişken hızlı sistemler ise, sadece o anda istenilen debi ve basıncı karşılayacak şekilde pompayı kontrol ettiğinden büyük enerji tasarrufları olmaktadır. Fakat frekans konvertörlü sistemler kullanılmak istendiğinde mutlak şekilde çok iyi şekilde analizinin yapılması gerekli olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu sistemlerin her pompalama sistemine uygulanması her zaman doğru olmayabilir. Tabii ki günümüzde frekans konvertörlü pompalar sadece enerji tasarrufu için değil, gün geçtikçe artan istenen konfor şartlarının iyileşmesi ve akışkan kontrolünün kolaylıklı yapılmasını da sağlamakta olduğu için kullanım sahası artmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Pompa sınıflandırmaları; Pompa seçimi; Pompa seçimi için alternatif veriler; Devir hızı ayar ile akışkan kontrolün diğer yöntemlerle karşılaştırılması