Küçük çınlama odası tasarımı ve akustik malzemelerin ses yutum ve iletim özelliklerinin ölçümü - Çakırca, Yusuf (My University, 2018)
Akustik malzemeler olarak tanımladığımız, ortamın akustik davranışını değiştirmek için kullanılan malzemelerin, bu etkiyi oluşturan akustik özelliklerinin doğru olarak belirlenmesi otomotiv endüstrisi ve mimaride büyük önem taşımaktadır. Mimaride genellikle konferans salonları, müzik stüdyoları ve konser salonları gibi akustik olarak özel tasarım gerektiren mimari yapılarda kullanılırlar. Otomotivde ise araç içi gürültü kontrolünde geniş kullanım alanına sahiptirler. Özellikle otomotiv endüstrisinde gelişen rekabet ortamı ve artan konfor talepleri ile birlikte önemli bir konfor parametresi olan gürültünün kontrolü için kullanılan akustik malzemelerin daha hassas ve doğru ölçümü önem kazanmıştır. Akustik malzemelerin özelliklerinin ölçülmesinde uluslararası kuruluşlarca standart hale getirilmiş yöntemler ve üzerinde çalışmaların devam ettiği standart dışı yöntemler bulunmaktadır. Standart dışı yöntemler arasında küçük çınlama odaları; modüler kullanım imkânı sunması, az yer kaplaması, düşük maliyetli olması ve ürün seviyesinde numune ölçümüne olanak sağladığı için özellikle otomotiv endüstrisinde tercih edilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında standart dışı yöntemlerden olan, alfa kabin olarak da isimlendirilen küçük çınlama odası akustik tasarımı ve üretimi gerçekleştirilerek, akustik olarak tasarımında dikkat edilmesi gereken parametreler ve standart çınlama odalarından ölçekleme yapılırken akustik açsından karşılaşılan problemlere üretilen çözümler üzerinde durulmuştur. Testlerin otomasyonu ve sonuçların işlenebilmesi için Python ve Qt programlama dili kullanılarak kabin yazılımı yapılmıştır. Tasarımı ve üretimi yapılan kabin ile otomotiv endüstrisinde kullanılan akustik malzemelerde aranan en önemli iki özellik olan ses yutum ve ses iletim kaybı özelliklerinin ölçümü gerçekleştirilerek referans kabin olarak kabul edilen Rieter firmasının kabini ile kıyaslama yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Küçük çınlama odası; Malzemelerin akustik özelliklerinin ölçümü; Akustik malzemeler; Akustik malzemelerin yapısı; Alfa kabin