Yerel yönetim binalarının tasarım verileri - Yeğin, Mustafa (My University, 2000)
Hızlı kentleşme ve büyüme süreci, yerel hizmetlere yönelik talepte büyük bir artış ve çeşitlenmeyi beraberinde getirmektedir. Bu gelişmeler yerel yönetimlerde yeni ve dinamik bir yönetim anlayışı getirmekte ve bu çerçevede insana yönelik daha yaratıcı esnek ve rasyonel yönetsel yapıların geliştirilmesine olanak sağlayacak tasarım gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Yerel yönetim binalarının tasarım verilerinin belirlenmesine yönelik çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde bu tür çalışmaya yönelme nedenleri açıklanarak konu kapsamında sorunun ne olduğu, nasıl belirlendiği, bu konudaki sorunlara ilişkin hipotezlerin test edilmesine yönelik nasıl bir yöntem kullanıldığı tanımlanmıştır. Bölüm 2' de, belediyelerin içinde bulunduğu yerel yönetimler tanımlanarak sınıflandırılmış bazı batılı ülkelerdeki ve Türkiye' deki yerel yönetim ve belediye sistemi incelenerek görevleri ve organları açıklanmıştır. Bölüm 3' de, mimari tasarımı etkileyen kullanıcı gereksinimleri literatürden araştırılmıştır. Binalardaki ihtiyaç programlan ve mekan örgütlenmesi tanımlanarak belediye binalarında ana mekanların tanımlanması yapılmıştır. Literatür ve alan çalışmalarının bir analizi yapılmış ve bu araştırmanın teorik strüktürü sunulmuştur. Ayrıca belediye binaları ve bina değerlendirme anketine katılan kullanıcılar ile ilgili bilgiler verilmiş ve bu çalışmada nasıl bir yöntem kullanıldığı anlatılmıştır. Bölüm 4' de araştırmanın tamamen alan çalışmasını içermektedir. Değerlendirme çalışması yapılan binalarda kullanıcı gereksinimleri belirlenmiştir. Aktivitelere bağlı birimler arası üç farklı akış ve ilişki şeması ortaya çıkmıştır. Bölüm 3' de değinilen hipotezler bu bölümde test edilmiştir. Bu amaçla 356 kişi ile yapılan ankette kullanıcıların mekanlarda yaşadıkları sorunlar belirlenmiş ve grafiksel olarak ifade edilmiştir. Böylece tasarımda etkili olan faktörler ortaya konulmuştur. Tezin tüm bölümleri ve elde edilen bulgular beşinci bölümde değerlendirilmiş, belediye binalarında tasannu etkileyen faktörler belirlenerek tasarım verileri oluşturulmuştur. İleride araştırılabilecek konular ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Yerel yönetim; Belediye binaları; Ttasarım verileri