Karayoluyla şehirler arası yük taşımacılığında optimum yakıt tüketimi koşullarının nümerik yöntemle araştırılması - Çakırgöz, Can Fırat (My University, 2011)
Gerek yakıt maliyeti gerekse konvensiyonel yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan gazların çevre üzerine olumsuz etkileri taşıtların daha az yakıt tüketmeleri için yapılan çalışmalara dayanak oluşturmaktadır. Aynı zamanda yakıt maliyeti filo sahipleri için işletme maliyetinin önemli bir kısmını kapsamaktadır. Yakıt tüketiminin önceden tahmini ve gerçekleşen seferlerde tüketilen yakıtın gerçekliğinin araştırılması işin mali boyutu açısından bir gerekliliktir.Bu çalışmada, yük taşımacılığında kullanılan bir filoya ait araçların işletilmesi esnasında, yük ve güzergah koşullarına göre tüketeceği yakıt miktarını tahmin eden, optimum yakıt tüketimi için alternatif işletme şartlarını araştıran ve araçları yakıt tüketimi açısından eşit koşullarda karşılaştırabilen bir algoritma kurulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Karayoluyla şehirler arsı yük taşımacılığında optimum yakıt tüketimi; Motor test düzeneği; Yakıt tüketiminin modellenmesi; Enerji kayıpları ve güç ihtiyacı; Aktarma organlarının modellenmesi