Antalya, Ürünlü Köyü ile konut mimarisi üzerine bir araştırma - Şimşek, Didem (My University, 2007)
Antalya'ya 180 km. uzaklıkta, Torosların eteklerinde kurulmuş olan Ürünlü köyü, geçmiştengünümüze tarihsel dokusu bozulmadan gelebilen, nadir sivil mimari örneklerdendir.Ürünlü yerleşiminde hiç bağlayıcı harç kullanılmadan ahşap ve kuru taş duvar ile yapılan?düğmeli ev? bölgeye özgüdür. Bölgede önemli arkeolojik değerler bulunmaktadır. Yöre halkınınyoksulluk nedeniyle buraları terk etmesi ve yeterli ekonomik gücün olmaması bozulmalarıbaşlatmıştır. Gerek göç gerekse miras nedeniyle sahipliklerin artması sonucunda el değiştirenpencere, tavan, kapı ve şahnişinlerinde ahşap işçiliğinin özgün özellikleri taşıyan evlerin, yeni sahipleri tarafından bu özgün değerleri sökülmekte başta Antalya olmak üzere büyük kentlere çok yüksek fiyatlara satılmakta, bu değerlerini yitiren evler ise kısa sürede yıpranarak yok olmaktadır. Çalışma kapsamında Ürünlü köyünün fiziki durumu, tarihçesi, dokusu, konutları ayrıntılı birşekilde incelenmiş, restorasyon ve sağlıklaştırma önerileri ile birlikte yeni yapılanma koşulları belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Antalya, Ürünlü Köyü; Kuru duvar; Restorasyon