İçten yanmalı motorlarda piston dizaynı - Tokay, Süleyman (My University, 1993)
Bu çalışmada içten yanmalı motorlarda piston dizaynı teorik bir işlemle sunulmuştur. Dizayn üç bölüm olarak incelenmiş ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Bilindiği gibi piston, içten yanmalı motorlarda en önemli parçalardan biridir. Çok güç şartlar altında çalışır. Tezde sunulan dizaynın bölümleri , 1. Bölüm , Mukavemet yönünden dizayn 2. Bölüm, isi 1 yönden dizayn 3.Bölüm,Yanma ve kimyasal reaksiyonlar Her ne kadar 3. Bölüm Isil yönden dizaynın bir parçası gibi görünse de bu tezde bu kişim ayrı olarak incelenmiştir. Hiçbir zaman ilk iki bölüm birbirinden ayrılamaz ve piston dizaynı ele alındığında her ikisi birden hesaba kati İmalidir. Mukavemet yönünden yapılan dizaynda, pistonun çeşitli gerilmelere göre hesabi yapılmıştır ve limit değerleri içinde olup olmadığı incelenmiştir. Isil yönden yapılan dizaynda ise, Mukavemet yönünden yapılan dizaynın sonuçlarına bağlı kalınarak yanma odasında meydana gelen sıcaklık ve basınç değerleri göz önüne alınıp bir pistonun hangi şartlar altında çalıştığı incelenmiştir. 3. Bölümden amaç yanma odasında meydana gelen sıcaklık, basınç ve gaz tarafındaki ortalama konveksiyon ısı iletim katsayısını hesaplamaktır. Ayrıca vakit belirli kademelerde yakılmak suretiyle aynı sonuçlara varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Mukavement yönünden dizayn; Yakıt ve kimyasal reaksiyonlar; Örnek piston için dizayn hesaplamaları