Üretim hattında işletim optimizasyonu yapılarak enerji verimliliğinin arttırılması - Doğanay, Levent (My University, 2018)
Dünya’da son yıllarda yaşanan hızlı nüfus artışı, buna bağlı olarak insanların ihtiyaçlarının ve taleplerinin artmasına istinaden üretim sektörü hızlanmakta, üretim hacimleri büyümektedir. Talebin artması ile beraber olarak gelişen rekabet ile üretici firma sayısı da artmakta ve bu firmalar birbiri ile yarışmaktadır. Kaizen yalın üretim sistemini esas alan Mercedes Benz Türk fabrikasının montaj hatları tanıtılmıştır ve Kaizen üretim sisteminin esas ana hedeflerinden biri olan sürekli iyileştirmeler ile üretimde yüksek kalite, düşük enerji tüketimi, stoksuz üretim, ergonomi gibi beklentiler gerçekleştirilmiştir. Boru üretim alanında mevcut kaynakların maksimum verimde kullanılması hedeflenmiştir. Mercedes-Benz Türk Otobüs Fabrikası bünyesinde, boru ön montaj mahallinde gerçekleştirilen bu projede, öncelikli olarak mevcut durumdaki iş akışı ortaya konulmuştur. Boru İmal ön hazırlık istasyonunda boru hammadde veriminin artırılması için mevcut olan problemler ve darboğazlar gözlenip analiz edilmiş, iyileştirme çalışmaları uygulanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda bir optimizasyon programı geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ön hazırlık üretim hattına daha yüksek tempo, firesiz ve hatasız üretim yapılabilme yeteneği kazandırılmış, daha düşük maliyet ve enerji verimliliği sağlanmıştır. Tez aşamasında yapılan projelerde ‘’Kaizen’’ metadolojisi ve ‘’Best’’ optimizasyon programı kullanılmıştır. xiv Yapılan analiz ve iyileştirmeler sonucunda ürünlerin üretim hattındaki vardiyalık temposu %5 artmıştır. Çalışan makinelerin ve operatörlerin verimlilikleri artmış, üretim maliyetleri ve fire miktarı düşmüştür. Üretim tesisinde yıllık 40.000 metre hammadde tasarrufu ve 36.000 kWh elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmıştır. Ortalama 1 metre hammaddenin yaklaşık fiyatı 3.5 Euro olarak hesaplandığında senelik 40.000 metre hammadde tasarrufu için toplam senelik 140.000 Euro tasarruf sağlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Boru imalat ön hazırlık; Montaj hatları; Boru üretim; Üretim verimliliği