Dijital mimarlıkta tasarım ve üretim süreci - Köksal, Hande (My University, 2005)
Çağdaş mimaride dijital medya araçları, temsile yönelik bir araç olmaktan çok, tasarım amaçlıkullanılmaktadır. Bilgisayar destekli tasarım alanında 1960'lı yıllardan bu yana akademikçalışmalar yapılmaktadır. Fakat bu teknolojileri mimari pratikteki kullanımları 1990'lı yıllaradayanır. Bilgisayar destekli teknolojilerin mimarlıkta tasarım ve üretim süreçlerinde kolaylıksağladığı bir gerçektir. Önemli olan mimarların bu teknolojileri nasıl biçimler üretmek içinhangi aşamalarda kullandıklarıdır. Bilgisayar teknolojilerinin mimarlıktaki kullanımları tezkapsamında dijital tasarım ve üretim teknolojileri başlıklarında incelenmiştir.Bilgisayar destekli tasarım teknolojileri, biçim ve biçimin dönüşümleri üzerine alternatiflerüretir. Dijital tasarım yöntemlerini proje süreçlerine dahil eden mimarların deneysel vepratikteki uygulamaları, mimarın yapım endüstrisindeki yerinin tanımının yeniden yapılmasıgerektiğini göstermiştir.Uygulanan örnekler dahilinde dijital teknolojilerin kullanımında tasarım ve üretimsüreçlerinin iç içe geçtiği görülmektedir. Alan çalışmasında dijital teknolojileri kullananofislerin projelerinden örnekler verilerek kullanılan yöntemler açıklanmıştır.Dijital tasarım teknikleri, kavramsal biçimsel ve tektonik keşifler için bilinmedik alanlaraçarak yeni bir mimari morfoloji yaratmaktadırlar. Dijital tasarım ve üretim süreçleridisiplinler arası işbirlikçi bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu süreçte mimar, farklı disiplinlerarasında bilgi organizasyonunu yöneten bilgi ustası olarak anılmaya başlamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Dijital tasarım ve üretim teknolojileri; Dijital mimarlık; Tasarım yöntemleri