Hazır betonun performans değerlendirmesi - Çelen, Ayşen (My University, 1994)
İnşaat sektörünün hızla geliştiği son yıllarda hazır beton kullanımı büyük oranlarda artmış, küçük ve büyük kapasiteli birçok firma hazır beton üretimine başlamış tır. Ancak yapılan araştırma ve çalışmalar, bu sektörde üretilen betonların amaçlanan dayanımının altında olduğunu göstermiştir. Yapı uygulamalarının çeşitli aşamalarında, yapı performansını etkileyebilecek konularda gerekli çalışma ve araştırmanın yapılmaması, yabancı teknolojilerin ülkemiz koşullarına uygunluğu saptanmadan aktarılması, işçi nüfusu açısından varolan potansiyelin nitelikli işgücüne dönüştürülememiş olması, yapım teknolojisinin başlıca sorunlarını oluşturmaktadır. Bu sorunlar malzeme ve yapının performansına yan sıyarak uygulama ve kullanım aşamasında ortaya çıkmaktadır. Performans kriterleri, yapı ve yapı malzemesinin kullanım sürecinde karşılaşa bileceği varsayılan, etkenlere karşı göstereceği davranışların sistemli biçimde tanımlanmasıdır. Bu kriterlerin uygulanması sonucu elde edilecek fiziksel yararlar, finansman kazancı, sağlamlık, hız vb. etmenlerdir. Bu etmenler ürün kullanışlılığı ile "maliyet/performans" arasındaki ilişkiyi belirler. Performans düzeyinin kriterler ile belirlenmesi, en uygun maliyet ile performans isteklerinin karşılanmasına olanak sağlayacaktır. Hazırlanan bu tezde hazır betonun performansını etkileyen, ekipman, teknik bilgi ve hammadde kriterleri saptandı, teknik bilgi ve ekipman kriterlerine verilen önem de anket uygulaması ile araştırıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Hazır beton; Hazır beton standardı; Eskişehir bölgesinde üretilen hazır beton