Ekstrüzyon matris kanallarının şekil ve boyut yönünden araştırılması - Kejanlı, Haluk (My University, 1999)
Ekstrüzyon yöntemi, çeşitli profillerin imalatında kullanılan ve günümüzde çok yaygın uygulama alam bulan, önemli bir plastik şekil verme yöntemidir. Bu yöntemde, yöntemin ekonomikliğini, profillerin yüzey kalitesini ve boyut hassasiyetini etkileyen en önemli eleman matristir. Matris ekstrüzyon mamul ve yan mamulüne son şeklini veren eleman olması dolayısıyla matris dizaynında ve imalatında gereken dikkatin gösterilmesi gerekmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, ekstrüzyon işleminin esası, malzeme akışı ve takımlar incelenmiştir. Ekstrüzyon işleminde, hem alıcı içerisinde, hem de matris delik kanalında malzeme akışı, ekstrüzyon kuvvetini, mamul kalitesini, takım zorlamalarını ve artık malzeme miktarım etkilediğinden, bu bölümde malzeme akışı üzerinde durulmuştur. Ayrıca takımlar ve takımlardan kaynaklanan hatalar incelenmiştir. İkinci bölümde, çalışmanın esasını teşkil eden, matrisler, malzemeleri, matris kanalında malzemenin akışının kontrolü ve etkileri ve matris hataları incelenmiştir. Matrisin, ömrünün uzunluğu ve kalitesi, matris malzemesinin doğru seçimine ve profile uygun dizaynın yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle matris malzemeleri ve dizaynı ikinci bölümde geniş bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, matris delik kanalındaki olaylar ele alınmıştır. Matris kanalındaki akışın, matrisin her noktasında kontrollü olarak sürdürülmesi ve bu amaçla sürtünmeye dayalı, bir uygulama olan, farklı akma yüzey uzunluklarının, matris dizaynında doğru olarak uygulanması önem kazanmaktadır. Ayrıca matris dizayn ve şeklinin, ekstrüzyon parametrelerine etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Ekstrüzyon yöntemler matrisler; matris kanalı