A.B.D.'nde kentleşme ve altkentleşme sürecinde konut üretimini ve yerleşme biçimlerini belirleyen konut politikaları ve sonuçları (1860-1960) - Güldemet, Alper (My University, 1997)
Amerika Birleşik Devletlerinde konut özel sektörün elinde olmasına rağmen, tarih boyunca Amerikan toplumunun kültürel ve sosyal değerlerinden ve bazen sağlık gibi özel nedenlerden dolayı çıkarılan "konut üstündeki" federal yasalar, gerektiğinde konut sektörünü destekleyici iken kimi zamanda birer politik gereç olarak tarihteki yerini almıştır. Birinci bölümde çok kısa olarak ABD'ndeki konut üstündeki idari yaklaşımın nedenleri anlatılmıştır. ikinci bölümde, 1850 - 1920 arasında, A.B.D.'nde, kısaca, ulaşımın gelişimi ve yayılımı, endüstrinin büyümesi ve göçler sonucu şehir sınırlarını ortaya çıkışı, bu anlamda hem orta sınıfın hem de çalışan işçi sınıfın konut edinme şekilleri, ikamet bölgeleri ve bu sınıfların yaşadığı konutların biçimleri anlatılmıştır.Bunun sonucunda oluşan toprak kullanımının ve insanların ayrışması ve şehir hayatının kararsızlığına tepki olarak doğan reform hareketlerine de değinilmiştir. Üçüncü bölümde, 1920 - 1945 arasında Amerikan toplumunun geçirdiği bir "geçiş" dönemi anlatılmıştır. Endüstriyle birlikte artan, toplumsal ve sosyal değişikliklerin yine toplumsal ve sosyal reformlarla çözülmeye çalışılması, yeni şehirsel hareketlerin doğması, Avrupadaki bu dengesiz değişmeye karşı oluşan yeni şehir hareketlerinin ABD'ne adaptasyonu ile Fordizm'in hem direk hem indirek olarak kentleşme ve altkentleşmeye olağanüstü olan katkısı, 1929 Büyük Krizle birlikte ortaya çıkan sorunların kimi kamusal ve özel girişimlerle çözülmesi anlatılmıştır. Bu bölümde 1945 - 1965 arasında altkentlerin özellikleri 5 ana başlık altında incelenmiş, bu dönemde Federal Konut Yönetiminin yeni şekliyle birlikte ortaya çıkan bölgesel yerleşim tüzüklerindeki değişiklikler ve Levittown örneği ortaya konmuştur. Bu bölümde kısaca kimlerin, nasıl, hangi koşullarda, hangi tip konut kredisini kullanarak, uzun süreli düşük faizli ipotek borcu alabileceği anlatılmıştır. Son bölümde ise 2., 3. Ve 4. Bölümlerde ortaya konan fikirlerin bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Modern şehir; Altkentleşme; Kentleşme