Yenilenebilir enerji kaynakları ve tarımda uygulamasının araştırılması - Koç, Mehmet (My University, 1998)
Bu araştırmanın amacı, yenilenebilir enerji kaynaklarından, jeotermal enerji, rüzgâr enerjisi, biyokütle enerjisi, güneş enerjisinin incelenmesi ve tarımda uygulama alanları üzerinde araştırmalar yapılmasıdır. jeoterminal enerjinin tüketim alanları, kullanılan teknoloji, rezervler, maliyeti, çevre sorunları ve karşılaşılan teknik sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Rüzgâr enerjisinin belirlenmesi, rüzgâr makinaları, rüzgâr enerjisinin depolama teknikleri, ülkemizde rüzgâr enerjisindeki hedefler, girişimler, uygulama alanları, ve çevre etkileri belirtildi. Biyokütle enerji kaynaklarından faydalanma yöntemleri, biyogaz tesisleri, organik çöplerden faydalanma ve seraların ısıtılması üzerinde yapılan araştırmalar ele alındı. Sonsuz enerji kaynağı olan güneş enerjisini yararlı enerji haline getirmek için kullanılan yöntemler, uygulama alanları ve oluşabilecek teknik ve ekonomik problemler incelendi. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme sistemlerinin başında, temeli fotovoltaik olaya dayanan güneş hücreleri (veya pilleri) gelmektedir. Güneş hücrelerinde ilke olarak, güneş ışınımı yan iletken malzemelerdeki elektronların hareketinden yararlanarak elektrik enerjisi üretilmektedir. Güneş hücrelerinin bir araya getirilmesinden modüller oluşturulur. Modüllerde kendi aralarında seri veya parelel bağlanarak istenilen akım ve gerilim değerlerine ulaşılır. Bir güneş modülü sisteminin çıkış karekteristiği, sistemin üzerine gelen ışığın şiddeti, dalga boyu ve ortamın sıcaklığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bir güneş pili direk olarak yüke bağlandığı gibi bir bataryaya da şarj için bağlanabilir. Güneş pillerinin akım ve gerilim karakteristikleri deneysel olarak belirlendi. Ayrıca güneş pilleri ile su pompası çalıştırılması hususunda teorik olarak uygulama yapıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Jeotermal enerji; Rüzgar enerjisi; Biyokütle enerji kaynakları; Güneş enerjisi; Güneş pilleri ve güneş pilleri ile su pompası çalıştırılması