Süleymaniye bölgesinde kullanıcı katılımı ile bir dönüşüm önerisi - Tuncer, Ezgi (My University, 2004)
10 Katılım kavramı, ülkemizde son yıllarda konuşulmaya başlanan kentsel dönüşüm - yenileme ve iyileştirme - koruma çalışmalarında önem kazanan, kullanıcıların da demokrasinin bir gereği olarak, kendi çevrelerine müdahale etme, karar verme yetkisini kazandıkları bir gelişmenin ifadesidir. Bu çalışmada, Tarihi Yanmada içerisinde yer alan ve bu alandaki birçok tarihi bölge gibi, ticaret ve imalat fonksiyonlarının zoraki etkisiyle konut yerleşimi olma özelliğini kaybeden Süleymaniye Bölgesi'nde araştırmalar, incelemeler ve analizler yapılmıştır. Bölgede uygulanabilecek yeni yapıların bölge dokusuna uyum sağlayabilmesi için gereken yerleşim düzenleri ve görünüş bakımından analizleri yapılarak, yeni yapılar için uyum kriterleri belirlenmiştir. Yurtdışında ve yurtiçinde, kullanıcı katkısıyla gerçekleştirilen kentsel koruma ve yenileme çalışmalarından, Süleymaniye Bölgesi'nde kullanıcı katılımlı dönüşüm önerisine veri oluşturmaları amacıyla örnekler sunulmuştur. Süleymaniye Bölgesi'nin bir çöküntü bölgesi durumunda kalmasına ve son dönemlerini yaşayan konut alanlarının yok olmasına engel olmak amacıyla, bu araştırmada Süleymaniye Bölgesi için kullanıcılarının da katılımının sağlanacağı bir dönüşüm ve iyileştirme model önerisi ve öneriler sunulmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Kentsel dönüşüm; Yenileme; Katılım; Yeniden canlandırma; İyileştirme