Duman borulu kazanlar için türbülatör tipinin seçilmesi - Uğur, Orkun (My University, 2000)
Isı taşınım katsayısını artırmanın iki yolu vardır. Bunlardan birincisi pasif yöntemler, ikincisi ise aktif yöntemlerdir. Aktif yöntemler, dışarıdan ilave bir güç kullanmak vasıtasıyla ısı taşınım katsayısını yükseltmektir. Pasif yöntemler ise dışarıdan herhangi bir güce gerek kalmadan ısı transferini yükseltebilen yöntemlerdendir. Kanatlı borular ve türbülatörler bu sınıfa girerler. Duman borulu kazanlarda da benzer bir durum vardır. Kazanın ısı kapasitesini artırmak için, boruların içinden geçen sıcak duman gazlarının kolayca baca yoluyla dışarı atılması önlenmeli ve akışın mümkün olduğu kadar türbülanslı bir akış olmasına çalışılmalıdır. Bu görevi yapan cihazlara türbülatör adı verilir. Değişik türbülatör tellerini hazırlamış olduğum bir deney düzeneğinde, aynı koşullarda, test etmek vasıtasıyla hangisinin daha verimli olduğu sorusuna cevap bulmaya çalıştım. Bu türbülatör tellerinin verime etkisi %10-12 dolaylarında olmakla beraber, enerji tasarrufu açısından incelenmesi büyük önemlilik arzeder.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Kazanların tarihi ve tanımı; Zorlanmış ısı taşınımı; Duman borulu kazanların türbülatörlerinin kapasite testi