Buhar kullanılan bir üretim tesisinin termodinamik açıdan incelenmesi - Ortaç, Buse (My University, 2015)
Enerji, yaşamın devamlılığı için en temel ihtiyaçlardan biridir. Enerji kaynaklarının bilinçsizce ve aşırı kullanımı, dünyadaki enerji kaynaklarının azalmasına sebebiyet vermektedir. Kullanılan enerjinin veriminin bilinmesi ve verimliliği azaltan faktörlerin en aza indirilmesi, enerjinin bilinçli kullanımı kadar önemlidir. Bu çalışmada, bir ayçiçeği yağı fabrikasının rafinasyon bölümü, termodinamiğin ikinci yasası ile incelenmiştir. Entegre tesisin rafinasyon bölümünün komponentleri, kontrol hacimlerine ayrılmış ve her komponent için ekserji kayıpları ayrı ayrı hesaplanmıştır. Sonuçlar grafiklerle gösterilmiş ve tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: Ekserji; Ayçiçeği yağı; Termodinamik; Ekserji analizi; Ekserji kaybı