İşletmeden işletmeye (B2B) elektronik ticaret ve Türkiye uygulamaları - Ünal, Serkan (My University, 2002)
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar işletmelerin büyük bir çoğunluğu ürün veya hizmet odaklı bir yapıya sahiplerdi. Uzun zaman bu yapılarını belirli fiziksel katmanlarda hayata geçirerek günümüze gelmiş olan işletmeler, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişimle beraber yeni dinamiklerin etkisiyle karşılaşmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojileri ve özellikle İnternetin sunduğu hız, yüksek derecede verimlilik ve etkileşimin yanı sıra küreselleşmenin getirdiği sınırların kalkması ve tek bir pazar yaklaşımı, işletmelerin yepyeni bir ortamda iş yapmalarına neden olmuştur. Tezin birinci bölümünde elektronik ticaretin bugünkü uygulamalarının ortaya çıkmasına neden olan bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler incelenmiştir. Yeni ekonominin gelişimi, Internet devrimi, günümüzdeki işletmelerin sahip olduğu teknoloji altyapısı, e-ticaret uygulamalarının bileşenleri, e-ticaretin faydaları ve yaşanan sorunlar bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde ise işletmeler arası e-ticaretin gelişimi ve etkili olan unsurlar ele alınmıştır. Ayrıca pazarın bugünkü durumunu analizi yapılmış ve işletmeler arası e-ticaretin vazgeçilmez bir parçası olan e-tedarik fonksiyonu geniş bir şekilde incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde e-pazar yerlerinin gelişimi, e-ticaret içindeki yeri verilen örneklerle belirtilmiştir. E-pazar yerlerinin türleri, farklı pazar yeri modelleri, işletmeler için sağladığı faydalar incelenmiştir. Ayrıca e-pazar yerlerinin günümüzdeki öneminin yam sıra karşılaşılabilecek risklere de bu bölümde yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde çalışmayı desteklemek amacı ile örnek bir e-pazar yeri incelenmiştir. E-pazar yeri uygulamalarının öncüsü olan Amerika kökenli olan E-Steel firmasının kurduğu dikey e-pazar yeri modelinin nasıl işlediği ve sahip olduğu fonksiyonları ele alınmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Yeni ekonominin gelişimi ve elektronik ticaretin artan önemi; İşletmeler arası elektronik ticaret kavramı ve altyapısı