Sermaye piyasalarında içerden öğrenenlerin ticareti ve Türk sermaye piyasası örneği - Özistek, İsmail Barış (My University, 2002)
Çalışmada içeriden öğrenenlerin ticareti ile ilgili yapılan çalışmalar, görüşler incelenmiş ve Türk Sermaye Piyasası için bir takım öneriler getirilmiştir. Türk sermaye piyasasının gelişmekte olan bir piyasa olduğu ve gelişmiş piyasalardan bazı açılardan ayrıldığı bir gerçektir. İçeriden öğrenenlerin ticareti gelişmiş piyasalarda çok sıkı bir şekilde sınırlandırılmıştır. Buna rağmen bu konuda lider konumda olan Amerika dışındaki sermaye piyasaları içeriden öğrenenlerin ticaretini önlemede bir takım sorunlar yaşamaktadırlar. İçeriden öğrenenlerin ticaretinin tespiti çok zor bir suç olduğu görülmektedir. Yasalar ne kadar ağır olurlarsa olsunlar, yaptığımız incelemeler içeriden öğrenenlerin ticaretinin ancak mevcut yasaların uygulanabilindiği ölçüde sınırlandırıldığını göstermiştir. İçeriden öğrenenlerin ticareti Türk sermaye piyasasında da yasalar ile sınırlandırılmış durumdadır. Ancak yasaların yetersizliği ile takip ve uygulamada ki yetersizlik yatırımcıları bu konuda duyarsızlığa itmiştir. Güven sorunu yaşayan piyasalarda gelinen en kötü nokta burada da görülmektedir. Yatırımcılar çoğu içeriden öğrenenlerin ticareti çok normal bir olaymış gibi işlemlerini yapmaktadırlar. Bu durum da ister istemez yatırımlarda bir indirime sebebiyet verecektir. Çalışmada fikirlerimizi 481 kişi üzerinde yaptığımız anket çalışması ile desteklemekteyiz. Çalışma göstermiştir ki, Türkiye'deki yatırımcılar sermaye piyasasına yüksek oran da güvensizlik duymaktadırlar, ve %88'i içeriden öğrenenlerin ticaretinin piyasada yaygın bir şekilde yapıldığını düşünmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Menkul kıymet piyasalarında içeriden öğrenenlerin ticareti; Türkiye'deki menkul kıymet piyasasının incelenmesi