Çoklu giriş çoklu çıkış sistemlerinin incelenmesi ve iletim çeşitleme yöntemlerinin bilgisayarlı başarım analizi - Taş, Mehmet Tuğrul (My University, 2009)
Kablosuz haberleşme sistemlerinde iletilen işaretin daha hızlı ve daha kaliteli veri iletimi,band genişliği gereksinimlerini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada kablosuz haberleşmesistemini etkileyen çok yollu işaret sönümlemeleri azaltmak ve haberleşme sisteminin iletimverimliliğini arttırmak için kullanılan yapılar incelenmiştir.Haberleşme sisteminin performansını arttırmak için, alıcı ve verici anten sayılarında yapılandeğişiklerle elde edilen Çoklu-giriş çoklu-çıkış sistemler incelenmiş ve bu yapıların temelalıcı verici yapılarından bahsedilmiştir. Çoklu-giriş çoklu-çıkış sistemiyle birliktekullanılmaya başlayan ve iletim verimliğini arttıran dikgen frekans bölmeli çoğullama tekniğide anlatılmıştır.Çalışmada çok yollu sönümleme etkisini azaltmak için verici ve alıcı anten sayılarındagerçekleştirilen iletim çeşitleme yöntemleri incelenmiş ve verici anten sayılarına göregerçekleştirilen uzay zaman kodlama yapısından bahsedilmiştir.Alıcı ve verici anten sayısında yapılan çoğullama tekniklerine göre, çalışmada Alamouti vemaksimum oran birleştirme yönteminin iletim çeşitleme yapısı analiz edilmiş ve farkısönümle ortamlarında, farklı alıcı verici sayılarına göre bir çeşitleme simülasyonugerçekleştirilmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçlarına göre, Alamouti ve maksimum oranbirleştirme yönteminin sağlamış olduğu iletim çeşitleme kazançları ve farklı sayıdaki antençoğullama yapıları için bit hata oranları analiz edilip karşılaştırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Çok yollu sönümleme, çoklu-giriş çoklu çıkış, uzay zaman kodlama,iletim çeşitlemesi, Alamouti, maksimum oran birleştirme
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Çok yolu sönimleme; Çoklu giriş çoklu çıkış; uzay zaman kodlama iltim çeşitlemesi