New robust penalized estimators for linear and logistic regression - Kurnaz, Fatma Sevinç (My University, 2017)
The least squares (LS) regression estimator can be very sensitive in the presence of multicollinearity among predictors and outliers in the data. As a solution, we introduce a new robust version of Liu estimator. Although the proposed estimator is useful for low dimensional data, there are some restrictions of it for high-dimensional data, namely some calculation problems. Respecting this situation, a new robust Liu-type estimator with similar idea is introduced for high-dimensional data. By considering weights, also the resulting estimators are highly robust, but also the estimations of the biasing parameters are robustified. The main focus of this thesis is to provide a family to literature which is able to deal with multicollinearity among predictors and outliers in the data, particularly high-dimensional data. Concerning improving interpretibility and increasing the model predictive ability in high-dimensional data, variable selection has attracted much research interest. Modern regularization methods have become a popular choice because they perform intrinsic variable selection and parameter estimation simultaneously. However, the estimation procedure becomes more difficult and challenging task when the data suffer from outliers. As a solution, recently, researchers started to improve robust versions of those regualarization methods. With this aim, fully robust versions of the elastic net estimator are introduced for linear regression. Conserning the binary response case, the idea is extended for logistic regression. The algorithms to compute the newly proposed estimators are based on the idea of repeatedly applying the non-robust classical estimators to data subsets only. It is shown how outlier-free subsets can be identified efficiently, and how appropriate tuning parameters for the elastic net penalties can be selected for corresponding model. A final reweighting steps are thought to improve the efficiency of the estimators. Simulation studies compare with non-robust and other competing robust estimators and reveal the superiority of the newly proposed methods. This is also supported by a reasonable computation time. Additionaly, some real data examples show the advantages of the proposed estimators.

Veri kümesi sapan değerler içerdiğinde ve açıklayıcı değişkenler arasında çoklu iç ilişki bulunduğunda, En Küçük Kareler (EKK) tahmin edicisi çok hassas olabilmektedir. Çözüm olarak, Liu tahmin edicisinin yeni bir robust (dirençli, sağlam) versiyonunu takdim etmekteyiz. Önerilen bu tahmin edici küçük boyutlu veri kümeleri için kullanışlı olmasına rağmen, çok boyutlu veri kümeleri için bazı sınırlamalara, yani bazı hesaplama problemlerine, sahiptir. Bu durumu göz önüne alarak, çok boyutlu veri kümeleri için benzer bir fikirle yeni bir robust Liu-tip tahmin edici önermekteyiz. Gözlemler ağırlıklandırılarak, yalnızca elde edilen bu tahmin edicilerin sapan değerlere dirençli olması sağlanmamış, aynı zamanda yanlılık parametrelerinin tahmin edicileri de robust hale getirilmiştir. Bu tezdeki temel amacımız verilerdeki (özellikle çok boyutlu verilerdeki) sapan değerler ve açıklayıcı değişkenler arasındaki çoklu iç ilişki problemini çözmek için yeni bir tahmin edici ailesini literatüre kazandırmaktır. Çok boyutlu veri kümelerinde modelin tahmin yeteneğini artırmak ve yorumlamayı kolaylaştırmak hususları göz önüne alındığında, değişken seçimi konusu araştırmacıların yoğun ilgisini cezbetmektedir. Modern düzenleme yöntemleri aynı anda hem değişken seçimi hem de parametre tahminine imkan verdiği için tercih edilir hale gelmiştir. Ancak veriler sapan değerlerden zarar gördüğünde, tahmin prosedürü daha zor bir hale gelmektedir. Çözüm olarak, araştırmacılar son zamanlarda bu düzenleme yöntemlerinin robust versiyonlarını geliştirmeye başlamışlardır. Bu amaçla, lineer regresyon için elastik net tahmin edicisinin bütünüyle robust bir versionunu takdim etmekteyiz. Yanıt değişkeninin iki kategorili olduğu durum göz önüne alınarak, önerilen bu yöntem lojistik regresyon için genişletilmiştir. Önerilen yeni tahmin edicileri hesaplamak için verilen algoritmalar, robust olmayan klasik tahmin edicilerin verilerin sadece alt kümelerine tekrar tekrar uygulanması üzerine inşa edilmiştir. Sapan değerlerden ayıklanmış alt kümelerin nasıl belirlenebileceği ve karşılık gelen model için elastik net cezasına ait yanlılık parametrelerinin nasıl uygun bir şekilde seçilebileceği gösterilmiştir. Son olarak, tahmin edicilerin etkinliğini arttırmak için yeniden ağırlıklandırma adımı kullanılmıştır. Simülasyon çalışmaları robust olmayan tahmin edicilerle ve alternatif robust tahmin edicilerle, önerilen tahmin edicilerin karşılaştırılmasını yapmaktadır ve önerilen tahmin edicilerin üstünlüğünü ortaya koymaktadır. Bu durum, önerilen tahmin edicinin makul bir hesaplama süresine sahip olduğu gösterilerek de desteklenmiştir. Ek olarak, bazı gerçek veri kümeleri üzerinde önerilen tahmin edicilerin avantajları gösterilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Elastic net penalty; Least trimmed squares; C-step algorithm; High dimensional data; Robustness; Sparse estimation; Elastik net cezası; En küçük kırpılmış kareler; C-adımlar algoritması; Yüksek boyutlu veri kümeleri; Dirençlilik; Sparse tahmin edici; Liu tahmin edici; Liu estimator