Fider otomasyon sistemi ve alarm işleme problemi - Kara, Hasan Tahsin (My University, 1998)
Gelişen teknoloji, yükselen yaşam düzeyi ve artan nüfusla birlikte, elektrik enerjisine olan gereksinim artmıştır. Bunun sonucu olarak, bu enerjinin üretiminden kullanıcıya teminine kadar ki tüm aşamaların sürekli bir gözlem ve kontrol altında gerçekleştirilmesi gerek bir şart halini almıştır. Bu aşamalardan biri olan dağıtım sisteminin otomasyonu işlevinin, önemli bir parçası olan fıder otomasyon ve alarm işleme problemi bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Dağıtım sistemi, indirici merkezlerden dağıtım transformatörlerinin beslenmesiyle oluşmaktadır. Dağıtım sisteminin bir merkezden gözlemlenmesi ve kontrol edilmesine fıder otomasyonu denmektedir. Tezde fıder otomasyon sistemi tanıtılmış ve kurulması için gerekli yapılar, temel bilgisayarla kontrol kavramlarıyla birlikte anlatılmıştır. Anlatılan fider otomasyon sisteminin, elektrik enerjisinin günümüzdeki dağıtım karakteristiğine uygun olması amaçlanmıştır. Bilgisayarla kontrol ve haberleşmedeki güncel teknolojilere de anlatım içinde yer verilmiştir. Alarm işleme, faaliyet halindeki bir kontrol merkezindeki bir çok sayıdaki alarmı yorumlamaktır. Bir alarm işlemcisi geliştirmekteki amaç ham alarm veri yığını yerine, analiz edilmiş bilgi özeti sağlıyarak, anormal durumlarda, ne olduğunu anlamak için operatöre yardım etmektir. Diğer bir deyişle belirtilen alarmlara hangi olayların sebep olduğunu bulmak için alarm işlemcileri geliştirilir. Tezde fider otomasyon sisteminde kullanılabilecek bir alarm işlemci geliştirilmiştir. Gereki temel kriterler saptandıktan sonra, bu kriterlere uygun çalışan bir bilgisayar programı yapılmış ve programın doğru teşhis yapabilme kabiliyeti sıkça kullanılan bir örnek üstünde denenmiştir. Bilgisayarla yapılan hesaplama ve analizler, her alanda olduğu gibi enerji dağıtım sistemlerinde de kendine uygulama alanı bulmuştur. Genel görüş istatistik bilgilere dayalı yapay zeka sistemlerinin enerji dağıtım sistemlerinde etkin bir kontrol sağlayacağıdır. Matematik bir temele dayandırılarak yapılan tespit ve kontrol işlevlerinin daha hızlı çalışarak, gerçek zamanlı işlemlerde etkin sonuçlar vereceği tezde gösterilmeye çalışılmıştır. ANAHTAR SÖZCÜKLER Fider Otomasyon Alarm İşleme Yapay Zeka Uzman Sistemİ.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Fider otomasyon sistemi; fider otomasyonda iletişim; kontrol ve sunum yazılımları