TinyOS işletim sisteminin vf-1a genel amaçlı telsiz algılayıcı düğüm üzerine uyarlanması - Örnek, Haluk (My University, 2009)
İlk olarak askeri uygulamalarda savunma amaçlı kullanılmaya başlanan telsiz algılayıcı ağlar, mikro-elektromekanik sistemler (MEMS) ve telsiz haberleşme sistemlerindeki gelişmeler sonucunda, günümüzde birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu uygulama alanlarından en yaygın olanları, doğal yaşam alanlarının izlenmesi, tarım ürünlerinin gelişimlerinin izlenmesi, endüstriyel kontrol ve takip sistemleri, erken uyarı sistemleri, kapalı ve açık alanların güvenliğinin sağlanmasıdır.Telsiz algılayıcı ağlar, çevreden bilgi toplayabilen, aldığı bilgiyi bir başka düğüme veya merkeze aktarabilen düğümlerden oluşur. Telsiz algılayıcı düğümler, çevreden bilgi almayı sağlayan çeşitli sayıda ve türde algılayıcılar, algılayıcılardan alınan bilginin saklanması için ikincil depolama birimi, düğümlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan telsiz haberleşme birimi, enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayan besleme (güç) birimi ve tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan işlemci biriminden oluşmaktadır.Bu tezde, telsiz algılayıcı ağlarda kullanılmak üzere tasarlanmış varolan bir algılayıcı düğümün üzerine varolan bir işletim sisteminin uyarlanması hedeflenmiştir.Düğüm üzerinde çalışan işletim sistemi yukarıda belirtilen tipteki telsiz algılayıcı ağ uygulamalarının yazılımsal ihtiyaçlarını karşılayacak niteliktedir. Benzeri uygulamalar için geliştirilen donanımlarda yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri incelenmiş ve bu doğrultuda fazla işlemci gücü gerektirmeyen ve az enerji harcayan TinyOS işletim sisteminin mevcut telsiz algılayıcı düğüm üzerinde çalışacak şekilde uyarlanmasına karar verilmiştir. İşletim sistemi, algılayıcı düğüm üzerinde bulunan algılayıcıların yazılımsal olarak aktif veya pasif duruma getirilebilmesini desteklemektedir. Telsiz algılayıcı ağlarda bulunan algılayıcıların kullandıkları temel iletişim protokollerinin kütüphaneleri ve algılayıcı düğüm dahilinde bulunan algılayıcılar için oluşturulacak olan sürücüler işletim sistemi içerisine entegre edilmiştir. Düğümün üzerinde mevcut olan algılayıcıların dışında algılayıcı eklendiğinde bu algılayıcıların sorunsuz çalışabilmesi için, yeni sürücüler oluşturulması ve işletim sistemi içerisine entegre edilmesi için gerekli altyapı hazırlanmıştır.Uyarlanan işletim sisteminin telsiz algılayıcı düğüm ile uyumluluğunu test etmek amacıyla örnek bir uygulama gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1Telsiz algılayıcı algıların gelişimi; 2ULUC_sensor Node