Silisyum karbür takviyeli alüminyum matriksli kompozitlerin toz metalurjisi yöntemi ve döküm yöntemiyle üretilmesi - Yanıkçı, Gökalp (My University, 2006)
Kompozit malzemeler geliştirilmeye başladıkları günden itibaren geleneksel malzemelerin yerini almaya başlamışlardır. Özellikle uzay, uçak ve otomotiv sanayi gibi sektörlerde kullanımları oldukça artmaktadır. Genel olarak en çok kullanılan tiplerinden biri metal matriksli olanlarıdır. Matriks malzemesi olarak hafif metaller ve alaşımları tercih edilmektedir. Yüksek dayanım / yoğunluk oranı ile tercih sebebi olan alüminyum, beklide en önemli matriks malzemesidir. Takviye malzemeleri ise matriks malzemesi ile girebileceği reaksiyonlar ve yük taşıyıcılığı, dayanıklılığı göz önüne alınarak seçilir. Silisyum karbür bu noktada yüksek sıcaklık dayanımı ve elastiklik modülü ile ön plana çıkan yapılardan biridir. Üretim yöntemleri çok çeşitli olsa da temelde katı yada sıvı hal üretimleri olarak ikiye ayrılır. Bu çalışmada üretim yöntemlerinden toz metalurjisi ve döküm yöntemi üzerine deneyler yapılmış, elde edilen numunelerden alınan yapı fotoğrafları ile olumlu ve olumsuz sonuçlar tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Kompozitler; Kompozit malzemelerin üretim metodları; Takviye elemanı ve matriks ara yüzeyi bağı