Hayat sigorta şirketlerinde bağımsız denetim ve bir uygulama - Uzun, Fatih Bayram (My University, 2010)
Günümüzde hayat sigorta şirketleri sermaye piyasasının önemli aktörlerinden biri olup ülkelerin ekonomilerini makro ekonomik anlamda etkileyen fonların oluşumunda büyük katkı sağlamaktadırlar. Bu fonlar yatırımcıların tasarruflarıyla sağlamış oldukları primlerle oluşturulmaktadır. Sermaye piyasasındaki bu yatırımcıların karşı karşıya oldukları temel risk ise asimetrik bilgi dağılımıdır. Bu sebeple sermaye piyasasındaki düzenlemelerin temel amacı yatırımcıların korunmasıdır. Bağımsız denetimin önemi de bu noktada ortaya çıkmakta ve sermaye piyasasında güvenilir bilgiye duyulan ihtiyaç bağımsız denetimi gerekli kılan nedenlerin başında gelmektedir.Bu çalışmada sigortanın ve hayat sigortacılığının önemi ve Hazine Müsteşarlığı düzenlemeleri açısından hayat sigorta şirketlerinde bağımsız denetimin uygulamalarının nasıl yürütüldüğü üzerinde durulmaktadır. Yapılan çalışma kapsamında, Türkiye'de faaliyet gösteren üç hayat sigortası şirketinin yıl sonu taslak temel finansal tabloları kullanılarak tek bir şirket şeklinde, hesap grupları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve çeşitli analitik ve detay testlerle hayat sigorta şirketlerinde bağımsız denetim uygulamalı olarak ortaya konmaya çalışılmıştır.Sonuç olarak sigortacılığı da içeren işlem miktarının yüksek ve veri miktarının oldukça yoğun olduğu finansal sektörlerde, bağımsız denetiminin gerekliliği ve bağımsız denetim çalışmalarının analitik testlerle desteklenmesinin önemi ortaya çıkmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: Sigortacılıkta temel kavramlar ve Türkiye’de sigortacılık sektörü; Hayat sigortası hayat sigortasının nitelikleri ve işleyişi; Bağımsız denetim ve sigortacılık sektöründe bağımsız denetim