Bir hastane klimasında hijyen oda şartlandırılması ve sistemin termoekonomik analizi - Uğurlu, Deniz (My University, 2005)
Bu çalışmada, temiz oda tasarımı ve temiz odalarda termoekonomik analiz konusu incelenmiştir. Öncelikle temiz oda tasarımının temel unsurları tanımlanmış ve hastahanede temiz oda sistemlerinin özellikleri belirtilmiş, daha sonra ise temiz oda sistemlerinin analizinde kullanılacak termoekonomik analiz bağıntıları verilmiştir. Teorik bilgilerin kullanılmasıyla, İstanbul'daki bir hastahane için yaz ve kış sezonunda iklimlendirme tesisatı, İstanbul için pik sıcaklıklara göre tasarlanmış, bu tesisattaki klima santralleri, sıcak su kazanları ve su soğutma grupları için ekserji analizi yapılmış ve bu analiz sonuçlan tesisatta ekserji kayıplarını hesaplamak ve ekserji maliyetini belirlenmiştir. Tesisatta ekserji kayıpları, klima santralleri, her bir mahal grubu kanalları, her bir mahal grubu ve egzost kaybı olarak dört başlık altında toplanmıştır. Şartlandırılan havanın maliyeti, santralden kanala gönderilen havanın maliyeti, kanal çıkışındaki havanın maliyeti ve egzost edilen havanın maliyeti olarak üç kısımda incelenmiştir. Daha sonra bu hesaplamalar ışığında, sistem bileşenlerinin maliyet karşılaştırılması yapılmış ve iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Temiz oda tasarımı; İklimlendirme tesisatı; Ekserji analizi; Ekserji kayıpları; Termoekonomik analiz