Ankrajlı perdelerin p-y yöntemi ile analizi - Er, Yavuz (My University, 2007)
Bu tez çalışmasında ankrajlı perdelerin davranışlarını incelemek için p-y yöntemini dikkate alan bir bilgisayar programı geliştirilmesi amaçlanmıştır. P-y yöntemi yanal yüklü kazıkların yük altındaki davranışını elasto-plastik olarak dikkate alabilen Winkler hipotezine (elastikzemine oturan kiriş yaklaşımı) dayanan bir çözüm yöntemidir. Bu çözüm yönteminde p(zemin reaksiyonu) ve y (yer değiştirme) eğrileri göz önüne alınarak perde arkasındaki basınçlar ve bunlara bağlı yer değiştirmeler non-lineer olarak hesaplanabilmektedir. Tez kapsamında ankrajlı perdelerin analizi için geliştirilen bilgisayar programı ile çözüm elde edilebilmektedir. Geliştirilen program Visual Basic programlama dili ile yazılmış olup, kazık özellikleri olarak kazık boyu, kazık çapı, düğümler arası mesafe, kazık elastisite modülü, zemin özellikleri olarak zeminin elastisite modülü, zeminin kohezyonu, içsel sürtünme açısı, birim hacim ağırlığı, ankrajlar için ise tendon elastisite modülü, tendon kesit alanı, kopa kuvveti ile ankraj kök uzunluğu ve serbest boyu input olarak alınmakta, derinlik boyunca kazık yer değiştirmeleri, oluşan zemin basınçları, kesme kuvveti, moment değerleri verilip sonuçlar grafiksel olarak ta gösterilmektedir. Gelistirilen programa KAPA adı verilmiş ve örnekler çözülerek sonuçlar aynı yöntemi göz önüne alan MSheet adlı ticari bir yazılımdan elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Ankrajlı perde; P-Y eğrileri; Ankrajlı perdelerin nümerik analizi