Bölge ısıtma sistemlerinin ekonomiklik alanının belirlenmesi - Çokoksen, Burak (My University, 2010)
Bu çalışmada bölge ısıtma sisteminin tanıtımı yapıldıktan sonra ekonomik alanının belirlenmesi yöntemi araştırılmıştır. Bölge ısıtma sistemleri üstüne bir literatür araştırması yapılarak tasarım yöntemleri belirlenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda İstanbul'da halen işletilmekte olan bileşik ısı-güç santrali kaynaklı bir bölge ısıtma sistemine bağlanması planlanan toplu konut bölgesi için sistem tasarımı yapılarak değişik parametrelerin maliyete ve ısı satış maliyetine etkisi incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken de bir yöntem ortaya koyulmuştur.Ekonomik incelemede, alternatif yakıt doğal gaz olduğundan dolayı ısı satış maliyeti için doğal gaz satış fiyatı baz alınmıştır. Isı satış maliyetinin doğal gaz satış fiyatına eşit olduğu duruma kadar bu sistemler yatırım yapmaya değerdir. Ancak bu durumu değiştiren iletim hattı mesafesi ve konut yoğunluğu gibi çevresel koşullardan başka akışkan tipi, sıcaklığı, debisi gibi tasarım parametreleri ve ısı enerjisi kaynağına bağlı olarak değişen ısı maliyeti etkenleri olduğu için kesin olarak sınır değerler verilememektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Bölge ısıtma sistemi; Yatırım maliyetleri; İşletme maliyetleri; Isı satış maliyeti