Hızlı prototip üretimi - Uysal, Hülya (My University, 2000)
Hızlı Prototipleme (RP), parça geometrisinin bilgisayarda üretilen verilerinden direkt olarak fiziksel model üretim yöntemidir. RP ile geleneksel prototipleme teknikleri arasındaki temel fark bu yeni tekniğin malzeme uzaklaştırma yöntemi yerine malzeme ekleme prensibiyle çalışmasıdır. RP prosesinde model öncelikle bilgisayar ortamında bir bilgisayar destekli çizim programıyla (CAD) dizayn edilir. Bu elde edilen CAD verisi katmanlar halinde dilimlenir ve makine bu verileri kullanarak her katman bir Öncekine bağlı olacak şekilde katı modeli oluşturur. Bu yöntem geleneksel üretim proseslerine göre çok daha fazla üretim serbestisi sağlamaktadır. RP tekniklerinin sağladığı hızlı model üretimi avantajıyla günümüz rekabet şartlarında üreticiler için büyük avantaj teşkil eden ürün piyasaya çıkış zamanı önemli ölçüde azalmaktadır. Bu yöntemin önemli avantajlarından biri de üretime geçilmeden önce hataların tespit edilebilmesi ve insan kaynaklı hataların minumuma indirilmesidir. Birçok RP sistemi bulunmaktadır. İlk bilinen RP sistemi Stereolithografi (SL)'dir ve 1987'den beri kullanılan oldukça yaygın bir sistemdir. Günümüzde 30'un üzerinde yüksek hassasiyete ve zengin malzeme çeşidine sahip RP yöntemi mevcuttur. Bu çalışmada başta Stereolithografi (SL) olmak üzere RP yöntemleri ve endüstri uygulamaları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca Stereolithografi (SL) ve Erimiş Birikim Modelleme (FDM) yöntemiyle birer prototip model üretimi çalışması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Hızlı prototipleme ve esasları; Hızlı prototipleme veri formatları streolithografi