Toprak ısı değiştiricisinin teorik ve deneysel analizi - Torun, Zakir (My University, 2008)
Bu çalışma Yıldız Teknik Üniversitesi, Davutpaşa kampüsünde kurulmuş bulunan Toprak Kaynaklı Isı Pompası sisteminin çalıştırılarak elde edilen deneysel verilerin analizini içermektedir. Deney düzeneği Plastik ve Alüminyum kanatlı olmak üzere iki tip borudan oluşan toprak altı borulama sistemi içermektedir. Her iki boru modelide toprak altında ayrı bir hattır. Isı pompası çalıştırılarak borulardaki ısı transferleri incelenmiştir. Sistemde her iki modelin karşılaştırılarak analizi gerçekleştirilmiştir. Boruların ısıl analizinde sabit yüzey sıcaklığı kabulü, Koyun modeli ve çizgisel kaynak teorisi kullanılmıştır. Başlangıçta YKIP'nın önemi açıklanmış ve YKIP sistemleri geniş bir şekilde tanıtılmıştır. Sonra deneysel düzenek tanıtılmış ve hesaplamalara geçilmiştir. Sonuç olarak boruların etkinlikleri karşılaştırılmıştır ve yatırım maliyetleri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Termoekonomik optimizasyon; Yer kaynaklı ısı pompası; Yer ısı eşanjörü; Paralel borulu yatay toprak ısı değiştiricisi