Kariyer geleceği algılamalarının işveren çekiciliğine etkisi - Özçınar, Berk (My University, 2020)
İşletmelerin başarılı olabilmeleri için gereken en önemli faktörün insan kaynağı olduğu düşünüldüğünde, kendini geliştirebilen, kariyerinde karşılaşacağı engellerle başa çıkabilen, değişimlere uyum sağlayabilen, belirsizliklerle başa çıkabilen ve geleceği ilişkin olumlu bakış açısında sahip potansiyel çalışanları çekebilmek, işverenler açısından oldukça önemli bir hale gelmiştir. Çalışmada, kariyer geleceği algılamalarının, işveren çekiciliğine etkisini ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, 361 katılımcıya anket uygulanmıştır. Kariyer geleceği algısının ölçümünde Rottinghaus, Day ve Borgen (2005) tarafından oluşturulan “kariyer geleceği ölçeği”nden, işveren çekiciliğinin ölçümünde ise Berthon, Ewing ve Hah (2005) tarafından oluşturulan “işveren çekiciliği ölçeği”nden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kariyer geleceği algısının, işveren çekiciliğinin özellikle gelişim değeri, sosyal değer ve fayda değerini pozitif yönde etkilediği, ekonomik değeri ise negatif yönde etkilediği ortaya konmuştur. Aynı zamanda cinsiyet, kuşak, bölüm ve eğitim durumuna göre kariyer geleceği algılamaları ve işveren çekiciliği açısından farklılıklar olduğu saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Kariyer ve kariyer geleceği algısı; İşveren çekiciliği; Kariyer uyumluluğu; Kariyer iyimserliği