Dengeli akım durumunda serbest yüzlü akiferlerde açılan kuyularda girişim problemi üzerine bir araştırma - Birpınar, Mehmet Emin (My University, 1995)
Dengeli akım durumunda serbest yüzlü akiferlerde açılan kuyular arasındaki girişim problemi üzerinde yapılan bu çalışma altı bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, yeraltı sulan ile ilgili önceki çalışmalar özetlenmiş ve yeraltı suyu temel denklemleri verilmiştir. Ayrıca bu bölümde çalışmanın amacı verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, dengeli akım durumunda kuyu hidroliği konusu teorik olarak incelenmiştir. Bu incelemede dengeli akım durumundaki varsayımlar ve akifer tipleri ile sınırlı akiferlerin hidroliği teorik olarak incelenerek bazı örneklerle açıklanmışlardır. Üçüncü bölümde ise, literatürde geçen ve kuyular arasındaki girişim problemi ile ilgili yapılan teorik ve deneysel çalışmalar araştırılmıştır. Tez çalışmasının dördüncü bölümünde, laboratuvarda kurulan fiziksel modelin inşaası ve yapılan deneysel çalışmalar üzerinde durulmuştur. Burada, tam dairesel ada ve düşey geçirimsiz sınırlı durumlara ait yapılan deneysel çalışmalara ait ölçüm teknikleri ve deneylerin nasıl yapıldıkları hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde ise, yapılan deneysel çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, herbir kuyuya ait permeabilite değerlerinin belirlenmesi, kuyuların debi-permeabilite ve debi-düşüm ilişkileri belirlenmiştir. Ayrıca serbest yüzlü akiferlerdeki kuyular arasındaki girişim hesaplan ile ilgili bir bilgisayar programı QBasic yazılım dilinde yazılmıştır. Daha sonra ise, yapılan girişim deney sonuçlarının matematiksel model çalışmasının vermiş olduğu değerlerle karşılaştınlması yapılmıştır. Altıncı bölümde ise, tez çalışmasının sonucunda elde edilen sonuçlar özetlenmiştir. Aynca ileriye dönük yapılacak çalışmalara ışık tutması amacı ile bazı öneriler yapılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Dengeli akım durumunda kuyu hidroliği; Kuyulardaki girişim ile ilgili çalışmalar; Fiziksel model çalışması