Değerlik etkileşim formülleri ile doymuş hidrokarbon özdeciklerinin özdeğerlerinin bulunması ve kararlılığının incelenmesi - Barut, Osman Azmi (My University, 1999)
Oktay Sinanoğlu tarafından ortaya atılan Değerlik Etkileşim Formülleri (DEF) kuramının kurallarından yola çıkılarak, basit bir resimli yolla bir özdeciğin, bağlar (n+,), bağ önler (n_), bağlamaz (no) yörüngeçlerinin sayısını bulmak ve özdeciğin kararlılığı (tepkime yeteneği) hakkında fikir yürütmek mümkün olmaktadır. Çalışmamızda, bu kuram yardımıyla pek çok özdeciğin n+, il no sayılarını [DBD: düzey biçit dizini (LPI: level pattern indices)] hesapladık. Ayrıca, çeşitli çizelgeler oluşturduk ve karbon bileşiklerini içerdikleri n+> n., no sayılarına göre sınıflandırdık. Özdeciksel bağlaşım düzesini ısıl devingen (termodinamik) sabitlerle karşılaştırarak, DEF kuramının doğruluğunu nitel olarak göstermeye çalıştık. Bundan başka, DEF kuramının kurallarını dikkate alarak oluşturduğumuz çizelgeleri kullanarak, basit resimli yola dahi gerek kalmadan basit formüllerle n+, n_, no sayılarını bulmanın mümkün olduğunu gösterdik. DEF kuramının nicel olarak kanıtlanması için ise, Oktay Sinanoğlu'nun doktora öğrencisi Elif Tekin Tarım tarafından geliştirilen HAO isimli bilgisayar yazılımı kullanılarak, pek çok özdeciğin n+, n., no sayıları ve yazılımdaki özdeciklerle ilgili diğer hesaplar gösterildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Kimyasal bağlar; Değerlik etkileşim formülleri kuramı