Kurtuluş Savaşı`mızın toplumsal romanımıza yansımaları - Şener ( Ekşioğlu ), Arzu (My University, 1999)
Çalışmamızda Milli Mücadele ile alakalı romanlar tanıtılmak istenmiş ve bu romanlardaki insanların, yaşanılan olaylar ve mekanların gerçeğin yansımaları olduğu düşünülerek, okuyucuya hangi hususların önem taşıdığı anlatılmaya çalışılmıştır. Çünkü bu romanlarda, Kurtuluş Savaşı döneminde yaşamış bütün insan tiplerine farklı isimlerde ama aynı karakter özelliklerinde rastlamak mümkündür. Bu romanlarda Milli Mücadele dönemi, İstanbul ve Anadolu yaşamı gözler önüne serilmektedir. Ayrıca bu dönemde yaşamış insanların savaşa, özellikle Kurtuluş Savaşı'na bakış açılan ortaya konulmuştur. Bunların yapılmasının gerekliliğine romanlarda açıklamaları ile rastlamak mümkündür. Bu inkılapların genç Türkiye için ne kadar önem teşkil ettiğini bu romanların kılavuzluğunda Türk halkına kavratılmaya çalışıldığı düşünülürse Milli Mücadele ile ilgili romanların ne ölçüde zor bir görevi üstlendikleri daha iyi anlaşılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999
Keywords: Kurtuluş savaşında roman; Milli Mücadele'nin edebiyata yansıması